Otvara se najveća zbirka savremenih terakota na svetu

0
5

Ove jeseni u Kikindi će konačno biti otvoren u svetu jedinstven muzej “Tera”- kaže Slobodan Kojić, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost Tera.

Pod krovom manježa nekadašnje kikindske kasarne „Servo Mihalj” ove jeseni useliće se monumentalne skulpure čiji su autori najpoznatiji svetski vajari. Drugi po veličini objekat te vrste u bivšoj Austro-ugarskoj monarhiji, biće pretvoren u dugo očekivani muzej “Tera”. Slobodan Kojić, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost “Tera” i pokretač istoimenog Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti, nema dilemu da je za Kikindu i Srbiju to od neprocenjivog umetničkog i ekonomskog značaja.

– Ljudi sa nevericom prihvataju činjenicu da vrhunska kultura strostruko vraća, i da kapital ide tamo gde je kultura. Sva dosadašnja ispitivanja to nedvosdmisleno potvrđuju. Sa otvaranjem muzeja “Tera”, Kikinda će se priključiti grupi elitnih gradova na svetskoj kulturnoj mapi. Mi već imamo u svetu jedinstven Internacionalni simpozijuma skulpture u terakoti.

U fundusu “Tere” nalazi se više od 1.000 skulptura. Kad muzej počne da radi, poklonici kulture konačno će moći da pogledaju sve ono što su vajari iz svih krajeva sveta stvorili od 1982. godine kad je održan prvi simpozijum- kaže Kojić, i dodaje da su razumevanje za ovaj projekat pokazali Ministarstvo kulture, ali i nadležni pokrajinski organi i opština Kikinda.

– U rekonstrukciju manježa biće uloženo 10 miliona dinara. Krov je već saniran. Raspisan je tender za horizontalnu izolaciju zidova. Naš plan jeste da uradimo samo minimum minimum, kako zgrada dalje ne bi propadala. Sačekaćemo evropske fondove da bi muzej dobio konačan izgled – kaže Kojić.

Koledž – naredni korak

Za naš grad je veoma značajno i planirano otvaranje koledža “Tera” , u zgradi nekadašnje komande kasarne. Studentima će biti omogućemo da doktoriraju na temu velikih terakota, i to na pedesetak metara od muzeja. Planiramo da pokrenemo kurseve za penzionere iz čitavog sveta koji žele da se oprobaju u vajarstvu- kaže Kojić.

Izvor: kurir