Čuvajte se saobraćajne policije u aprilu!

0
2

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava saobraćajne policije, u cilju veće bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, u aprilu, u toku jednog dana, sprovešće akciju „Blic maraton“, u kojoj će, tokom 24 sata, neprekidno biti angažovani svi raspoloživi uređaji za merenje brzine kretanja kojima raspolaže saobraćajna policija.

radar-saobracaj-kikinda-novi-bečej

Praksa evropskih zemalja, u kojima se ovakve akcije sprovode, je da u njih budu uključeni i građani, koji bi trebalo da ukažu koje su to lokacije na kojima, po njihovoj oceni, najčešće dolazi do kršenja propisa o brzini kretanja vozila u saobraćaju. Tokom akcije biće angažovani svi raspoloživi uređaji za merenje brzine kretanja kojima raspolaže saobraćajna policija – ručni radari, radari u sistemima video nadzora i uređaji za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije, tzv. „presretačima“.

Uređaji će beležiti video snimke i fotografije vozila koja se budu kretala brzinom većom od dozvoljene, nakon čega će vozači biti zaustavljani i sankcionisani za učinjeni prekršaj.

Ukoliko vozač koji prekorači brzinu ne bude zaustavljen na mestu kontrole, vlasniku vozila će biti dostavljena verodostojna isprava o prekršaju sa pozivom da plati propisanu kaznu ili da nadležnoj organizacionoj jedinici MUP-a dostave podatke o licu koje je učinilo prekršaj.

Nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda, a posebno saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama. Naučna istraživanja širom sveta su pokazala da se smanjenjem brzine kretanja vozila za samo 1 km/h, rizik od nastanka saobraćajne nezgode sa nastradalim licima smanjuje za oko 3 odsto, navode iz MUP-a.