U Kikindi nema posla ni za najbolje!

0
3

U Kikindi nema posla ni za najbolje, lokalna samouprava već godinama i ne pokušava da obezbedi posao fakultetski obrazovanim mladim ljudima koji žele da ostanu u Kikindi.

u kikindi nema posla 509235_kikinda01-kako-do-posla-sajam-zaposljavanja-foto-rada-segrt_f

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je oko 1.700 mladih do 30 godina. Njih 160 završilo je fakultete, a posao u svom gradu često ne nađu ni mladi koji su dobijali stipendiju od opštine.

– Posao ne uspeva da nađe ni petoro mladih sa diplomom fakulteta koji imaju prosek iznad 9,5 – naglašava Vesna Danić iz NSZ. – Jedino su traženi diplomirani farmaceuti i programeri sa znanjem pojedinih programskih jezika – kaže Vesna Danić iz NSZ.

Radno mesto traži 15 diplomiranih pravnika i 11 diplomiranih ekonomista mlađih od 30 godina, zatim 13 profesora fizičke kulture, 24 strukovna ekonomista, 24 strukovna vaspitača i tri diplomirana inženjera saobraćaja. Od ovih mladih ljudi njih 370 posao čeka već dve godine, 255 posao traži od dve do tri godine, a njih 223 od šest do devet meseci – objašnjava Danićeva.

Ivan Tatomirov, master inženjer informacionih tehnologija, sa prosekom od 9,88, uzalud je slao prijave u kikindske firme, a onda je zaposlenje našao u Novom Sadu.

ivan-tatomirov-kikinda u kikindi nema posla
– Od marta sam slao prijave za posao poslodavcima u Kikindi, ali mi niko nije odgovorio. Onda sam na internetu pronašao konkurs za posao u Novom Sadu i prijavio se. Ubrzo su me pozvali na testiranje i razgovor. Želeo sam da posle završenog fakulteta ostanem u Kikindi, ali pošto nisam dobio posao otišao sam u Novi Sad. Lepo je osećaj dobiti posao na ovakav način, bez posredovanja jake veze, privatne ili političke – kaže Ivan.

Da u Kikindi nema posla ni za najbolje, svedoče i učesnici naše ankete.

ANKETA: Da li ste tražili posao u svom gradu?


Boris Kurunci

boris-kurunci-kikinda u kikindi nema posla
Posao se teško dobija. Pre godinu dana sam završio fakultet. Poslovni sam informatičar, ali nisam imao šansu da radim u struci, pa radim kao magacioner.

Marija Kristina Ćubić
marija-kristina-cubic-kikinda u kikindi nema posla

Posao se može dobiti samo po stranačkoj ili jakoj rodbinskoj vezi. Ako ste član vladajuće stranke možete se nadati poslu. U suprotnom ćete godinama čekati.

Nataša Aranbašić

natasa-aranbasic-kikinda u kikindi nema posla
Za posao je presudna veza. Studiram farmaceutsko inženjerstvo i ne planiram da se iz Novog Sada vraćam u Kikindu. Veće su mi šanse u većem gradu.

Jovana Stambolija

jovana-stambolija-kikinda
Vlast nije stvorila uslove za zapošljavanje, nemate gde da radite. Završila sam umetničku produkciju i ostala sam u Novom Sadu gde sam se zaposlila.

Izvor: blic