Zarade u Kikindi 10.000 ispod proseka

1
2

Prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u julu iznosi 45.216 dinara, dok je taj prosek za Kikindu 35.249 dinara. U tim okolnostima, standard i kupovna moć građana kikindske opštine svedeni su na minimum.

novac
Kupuje se samo osnovno, a sve je duži spisak svih proizvoda i usluga koje su za Kikinđane postali luksuz.

Gotovo nepremostiv jaz između primanja i cena, svakodnevno je dovijanje za većinu Kikinđana.

Pad prometa u trgovinama i na zelenoj pijaci je drastičan, a sa 35 hiljada dinara, koliko iznosi prosečna zarada na teritoriji opštine Kikinda, i ne može se izvesti mađioničarsko kalkulisanje porodičnog budžeta.

Na zelenoj pijaci kupuje se minimalno. Ako je kilogram paprike 80, a kornišona 100 dinara, i zimnica je postala luksuz. Na kikindskoj zelenoj pijaci prodaja je drastično smanjena, a umesto kupovine povrća za pripremu zimnice na džakove, kupujemo na komad.

Iako prema zvaničnoj statistici cene prehrambenih artikala nisu značajno korigovane, pazari u kikindskim trgovinama manji su za 15 do 20 odsto. Potrošači čekaju akcijske prodaje, sniženje i koristi mogućnost odloženog plaćanja.

Uz izdatake za kupovinu hrane dodajmo i plaćanja komunalija, pa smo svakog meseca u debelom minusu. Sve skromniji standard zapravo je lepši izraz za naše siromaštvo.

izvor: rtv