U Kikindi prave pekmez od tuđih šljiva!

0
2

Lopovi se osilili i namnožili, pa bezobzirno haraju i prave štetu u ataru Kikinde. Vlasnici njiva se latili puške jer je poljočuvarska služba nemoćna.

poljocuvar-kikinda

Nikad toliko lopovluka i štete u kikindskom ataru. Kradljivci, svesni da je zaštita poseda i useva skoro simbolična, osilili su se, pa bezobzirno, ne samo noću, već i u po bela dana, pa i pred očima vlasnika, upadaju u bašte, njive i voćnjake i odnose sve što im padne šaka.

 U novonastalim prilikama, puno je posla za zaposlene u Poljočuvarskoj službi. U poslednja dva meseca, svakodnevna dežurstva i pojačane aktivnosti, kako je na konferenciji za štampu izjavio član Opštinsnog veća Miodrag Bulajić, daju određene rezultate.

– Za taj period poljočuvari su svakodnevno intervenisali, sačinivši 72 službene beleške. Protiv počinilaca krađa podneto je i sedam krivičnih prijava – napominje Bulajić, dodajući da lopovi uglavnom ne biraju plen.

Krade se, bez ustezanja, na svakom koraku. Vade se i odnose krompir, luk, zelen, šargarepa i ostalo povrće, češljaju voćnjaci, kose žito i tuđa detelina… nije malo onih koji će ove jeseni peći rakiju i praviti pekmez i slatko od tuđih šljiva. Vikendice se nemilosrdno obijaju i prazne i s njih skida crep, čupa instalacija… Najčešće su na udaru poljoprivredni posedi uz nakovački put, zatim kod Bašaida i Ruskog Sela, kao i u atarskom pojasu oko naselja Vodice i Strelište u Kikindi.

U Poljočuvarskoj službi napominju da dejstvuju u granicama mogućnosti, savesno, odnosno da efikasno reaguju kad god za to postoji razlog, ponekad i rizikujući sopstveni život. Ukupno 40 čuvara, inače, pokriva čak 70.000 hektara atara. Za lopove isuviše široko polje. Premalo je ljudi na tolikom prostoru za efikasnu borbu protiv krađa. Pojedini Kikinđani, svesni ove činjenice, već su se samoorganizovali, a neki nad svojim imanjima, dok ne skinu useve i ne oberu plodove, danonoćno na smenu bdiju – naoružani.

KRALI PAPRIKU, IZUDARALI VLASNIKA

Koliko su se lopovi osilili, pa ne prezaju ni od nasilja, potvrđuje nevolja koja je zadesila poznatog poljoprivrednika D. V. Oko ponoći je, za svaki slučaj, pošao u obilazak baštenika, nekoliko kilometra udaljenog od Kikinde. Zabezeknuo se kada je naišao na grupu neznanaca, koji su, uz pomoć svetla automobila – brali papriku. Povikao je na lopove, a ovi se nimalo nisu uplašili. Naprotiv, razbesneli su se i čoveka izudarali, a potom, uz pretnju da će ga ubiti – najurili s njegovog poseda! Nesrećni čovek je, pošto je medicinski zbrinut, policiji ispričao šta mu se dogodilo, a slučaj još nije rasvetljen.

izvor: novosti