Uspomena na Nikolu Vasića Topolovačkog

0
4

U znak sećanja na književnika Nikolu Vasića Topolovačkog u Kulturnom Centru održana je promocija njegovih dela. Poeziju su čitali njegovi prijatelji i članovi kluba “Duško Trifunović”, čiji je Topolovački bio predsednik.

Bio je slikar, pesnik, izvrsni poznavalac pisane reči i kamen temeljac kluba književnika “Duško Trifunović”. Njegovim odlaskom otišla je i poezija kojom je opisivao ravnicu Banata. U tihom pripovedanju i čitanju njegove poezije, sinoć su u Kulturnom Centru prijatelji i poštovaoci još jednom oživeli lik velikog pesnika i slikara. Snežana Tomin, predsednica kluba književnika okupila je sve članove.

-Okupili smo se da još jednom oživimo uspomenu na ime Nikole Vasića. Prošetali smo stihovima kroz njegov dugogodišnji rad, ali akcenat stavljamo na njegovu poslednju zbirku poezije “Bezmerni dokaz”. Poetski blizak simbolistima, Vasić kao pesnik, na grupnim književnim večerima, u odnosu na druge učesnike, imao je ubedljivo najviše poštovalaca i aplauza. Njegove pesme su se volele i pamtile, prepričavale, a mnoge i učile napamet-

Njegovi prijatelji su čitajući stihove oživeli njegov celokupnni književni opus. Nikola Vasić rođen je 1956. godine u Ravnom Topolovcu, kome se uvek kroz svoju poetiku rado vraćao, Vasić je književnu aformaciju stekao u Kikindi. Pored poezije, kao primarnog Vasićevog interesovanja, veoma uspešno se bavio i slikarstvom, izlažući preko stotinu puta. Grafički je opremio mnoge knjige ovdašnjih stvaralaca, a naročito je zapažena ostala Vasićeva saradnja sa žitištanskim Klubom knjige i Gerontološkim klubom u Zrenjaninu. Objavio je ukupno devet knjiga poezije i bio je glavni i odgovorni urednik književnih novina „Naša reč”. Pokretač je književnog maratona u Kikindi i Zbornika radova posvećenih Dušku Trifunoviću.