Oprezno s agrotehnikom

0
9

Visoke temperature za ovo doba godine prete da pogoršaju stanje jesenjih useva u našem ataru. U proteklom peiodu mnogo je manje padavina nego što se to očekivalo pa je, prema rečima, Mladena Đurana, direktora Poljoprivredne stručne službe Kikinda, pšenica sada u međufazi, a na terenu je dosta šaroliko.

– Na terenu možete naći zaista dobru pšenicu, dobre boje, dobre visine i bokorenja, ali zato smo imali priliku da vidimo ječam koji je visine do kolena. Postavlja se pitanje da li su posejani u nekom predroku ili su toj visini doprinele visoke temperature. Dakle, postoji niz stvari koje su poremećene upravo zbog poremećaja mikroklimatskih uslova.

S obzirom na to da su padavine izostale i da ih je bilo veoma malo za jednu solidnu klasičnu proizvodnju, potrebno je voditi računa i o primeni agrotehničkih mera, kako bi se sačuvalo što više vlage u zemljištu, ističe Đuran i dodaje:

– Treba veoma oprezno raditi sa prihranom jesenjih kultura i ovom prilikom apelujem na sve poljoprivredne proizvodjače da obrate pažnju. Ovaj apel je naročito zbog toga što su pojedine faze u razvoju biljke preskočene, pa se, i kod prihrane, mora voditi računa. Kod nas se može uraditi i predanaliza zemljišta pod pšenicom, tzv. N-min metoda, kojom se utvrđuje količina azota u zemljištu i na taj način može da se dozira samo onoliko đubriva koliko je potrebno. Ukoliko se ovakav vremenski period nastavi, doći će do velikih problema jer nismo bili spremni za ovakve vremenske uslove na terenu.

Poljoprivredna stručna služba apelovala je na lokalnu samoupravu da finansira jedan deo ispitivanja N-min metodom. Ukoliko budu odobrena sredstva za tu namenu, poljoprivredni proizvođači će dobiti veoma veliku pomoć jer će im analize omogućiti da pravovremeno i u određenoj dozi primene agrotehničke mere na svojim njivama.

Izvor: RadioKikinda