FUDBAL: Ulaganje u mlade

0
5

Svi teže ka uspehu, a šta je uspeh je teško odgonetnuti, jer svako ima neki svoj cilj. Lako je reći da je cilj fudbala postići gol, gol više, ali postoje mnoge fudbalske legende koje su dale malo, a poneko i nijedan gol. Da li je cilj kikindskog fudbala što više golova u zonskim, opštinskim ligama, ili odlazak u Srpsku ligu, ili jednostavno proizvodnja igrača. Mali je broj onih koji su fudbal počeli na kraju punoletsvta i postali priznati igrači, a većina njih je krenula u nekoj školi fudbala.

ulaganje u mlade fudbal

U Kikindi je rad sa mladima okrenut ka pojedincima koji su svoje vreme i znanje posvetili toj deci, da bih ih fudbalski odškolovali i stvorili igrače za prvi tim. U predhodnoj sezoni titulu kod mlađih pionira je osvojila OFK Kikinda mlađi pioniri, to su igrači godišta 2001. i mlađi. Trener ove ekipe je bio Đorđe Lakić, koji je sa ekipom u kojoj je imao 25 igrača stvorio pobednički tim, kako u primarnom takmičenju tako i u prijateljskim utakmicama i u raznim turnirima, kakom u zemlji tako i u inostranstvu. Jedan turnir „Kikinda 2014“ su i sami organizovali i predstavili popularnu „liga 9“ kikindskoj publici.

„Cilj u ovom uzrastu je da tu decu približimo organizovanom igranju fudbala, da shvate poentu fudbala, ali isto tako i da nauče da se ponašaju na terenu. Malo je drugačiji sistem igranja, ali sve to im pomaže u budučoj karijeri. Znam da je ovde dosta dobre dece, nekoliko njih je več pokazalo svoj talenat, koji će nadam se uz dobar rad i pokazati u budućnosti. Izdvojio bih celu ekipu, svih 25 momaka, ali posebno golmana Jovana Kuburića, ali i talentovane Đorđa Knežavića, Nemanju Budača, Matiju Kozića, naravno i ostali su dali svoj doprinos.“ – rekao je trener ove ekipe Đorđe Lakić, nekadašnji igrač OFK Kikinde.

Deca u ovom uzrastu igraju na jednoj polovini terena, poprečno od velikog fudbala, golovi su manji, dužina gola je 5 metara a visina 2 metra, u timu igra 8 igrača i golman. Utakmica traje po dva poluvremena od 20 minuta. Uglavnom su se u ligaškom delu igrali takozvani trijagonali, gde tri ekipe igraju svako sa svakim. U takvom sistemu je i određen šampion prošle sezone, kada je OFK Kikinda mlađi pioniri u Novom Bečeju pobedila, prvo domaćina 3:2, pa zatim i školu fudbala „Mladi Vukovi“ sa 1:0. i uzela pehar.

„Ono što sam forsirao je da se prijateljske utakmice igraju na velikom terenu sa svih jedanaest igrača, da bi im bilo lakše kada pređu u pionire. Odigrali smo veliki broj utakmica gotovo bez poraza, a najznačajniji je bio turnir u Sloveniji gde smo osvojili treće mesto.“ – dodao je Lakić.

Naravno da bi ovakav rad sa mlađim kategorija doneo uspeha i stvorio buduće igrače, potrebna je podrška. Odlazak na turnir u Sloveniju, kao i organizovanje turnira u Kikindi, odradio je trener uz pomoć sponzora i roditelja. Na turniru koji je obuhvatio 29 ekipa, došla su deca iz Rumunije, Bosne i Hercegovine, kao i iz više škola fudbala u Srbiji, kao i selekcije ženskog fudbala.

„Rad sa mlađim kategorijama je veoma bitan, ali ne samo meni, on bi trebao da se tiče i ostalih struktura kako u klubu tako i u opštini. Mi nismo imali imali podršku kluba, čak i suprotno. A na pomenuti turnir nije nam došao klub iz našeg grada, bez obrazloženja. Cilj našeg rada je stvaranje igrača za naše klubove, a ne da se dovode igraši sa strane, i da se isti mnogo više plaćaju od domaćih igrača.“ – za kraj je rekao trener ovh momaka, koji u pionirskoj kategoriji nije nastavio da radi sa svojim igračima, po odluci kluba.

Još sportski vesti pročitajte OVDE.