Većina Vas voli dimljeno meso i mesne prerađevine koje su „prošle dim, dva”. Kobasice, pršut, šunku, butkicu, ribu, ćuretinu… Sve je to mnogo ukusno i može se iskombinovati na razne načine sa ostalim namirnicama. Cena u marketima ili mesarama je ono što većinu sprečava da uživa u ovim ukusima. Neki, ipak, vole to sami da urade u svom dvorištu, u svojoj sušari. Mi ćemo Vam danas dati par saveta kako neke mesne prerađevine možete nadimiti u sopstvenoj kuhinji bez straha da ćete nešto zapaliti ili nadimiti stan.

Daćemo Vam konkretan primer i objasniti ceo postupak. Juče smo u ludoj kuhinji dimili juneći burger koji smo kasnije pekli na puteru i služili ga uz neke priloge o kojima ćemo pričati kasnije. Uzmite u obzir da na ovaj način možete dimiti i riblje filete, piletinu, sirovu slaninu, sir…  Ovaj način se odnosi na one namirnice koje ćete posle dimljenja peći i jesti istog dana, eventualno sutradan. Postupak za dimljenje mesa koje bi moglo da se jede i nakon nekoliko dana je drugačiji i sličan klasičnom dimljenju mesa. O tome ćemo neki drugi put.

Priprema mesa za dimljenje

Pre svega napravite marinadu u kojoj će meso odstajati nekoliko sati. To može biti najobičnija marinada od ulja, peršuna, belog luka, vina ili začina koje volite. Mleveno meso začinite, takođe začinima koje volite. Mi smo u ovom slučaju u meso ubacili peršun, tucanu ljutu papriku, so, kim, biber i malo masnoće (maslinovo ulje, suncukretovo…) Kada smo sve to dobro izmešali formirali smo burgere (pravite ih slično kao pljeskavice samo manjeg prečnika i deblje, budu sočnije). Oblikovano meso smo stavili u činiju i zalili marinadom (bitno je da je meso skroz u marinadi). Sve to stavite u frizider i pustite da “odmara” par sati ili čak i celu noć, što duže to bolje.

Postupak dimljenja

Meso je prenoćilo i spremno je za dimljenje. Koristite šerpu ili lonac ali vodite računa da u nju može da stane rešetka ( rešetka koju koristite pri kuvanju povrća na pari). Nećete verovati, mi je nismo imali pa smo malo improvizovali. Iskoristili smo manju metalnu činiju koju smo naopako postavili u šerpu. Pre nego što postavite rešetkastu pregradu ili činiju kao mi, šerpu obložite folijom tako da vam par centimetara folije viri spolja. Na dno obložene šerpe sipajte dve supene kašike šećera. Preko šećera pospite, peršun, bosiljak, origano, nanu ili bilo koji drugi začin koji imate. Uzmite meso koje želite da nadimite i stavite ga na rešetku. Mi smo i tu improvizovali jer smo tri burgera morali staviti  preko one jedne činije okrenute naopako pa smo stavili burgere jedan preko drugog a razdvojili smo ih papirom za pečenje ( ovo radite samo u slučaju da nemate rešetku). Ako je imate, meso će komotno stati jedno pored drugog). Sve je spremno za postupak dimljenja. Potrebno je samo još poklopiti i poklopac obložiti ostatkom folije kako dim ne bi izlazio iz “sušare”. Što se tiče temperature, neka bude neka srednja jačina kako vam šećer ne bi jako brzo zagoreo. Mi smo dimili meso nekih petnaest minuta ali nećete pogrešiti i ako ga dimite nešto duže. Kada procenite da je dovoljno sklonite sa vatre i ostavite nekoliko minuta da odstoji. Kada je skidanje poklopca u pitanju najbolje bi bilo da to obavite na terasi ili uključite aspirator da izvuče dim koji je ostao u posudi. Ovo naše je fantastično mirisalo!

Pečenje burgera i prilozi

Burgere smo pekli na puteru oko desetak minuta uz okretanje. Kao prilog smo koristili pomfrit, ljutu salsu i panirani luk. Uz sve to smo napravili zelenu salatu, valja uz kaloričnu hranu.

Ako Vam se dopao ovaj način pripreme mesa, probajte pa javite kako Vam se svidelo.