Saznajte u kojim državama zbog lajka na Fejsbuku možete u zatvor

0
21

Postoji mnogo zanimljivih podataka u novom izveštaju organizacije Freedom House o slobodama na internetu. Zabrinjavajući trend koji izveštaj pokazuje svakako su vlade – čak i one za koje se smatra da su relativno demokratske – koje kriminalizuju lajkovanje za njih „neprikladnog” sadržaja na Facebooku.

U Indiji prošle godine, kaže se u izveštaju, je bilo optuženo prema tzv. IT Zakonu, za postavljanje ili „lajkovanje” postova na Facebooku. U jednom od najpoznatijih slučajeva, policija je uhapsila ženu koja se žalila na Faceoboku na saobraćajne gužve i poremećaje u uslužnim delatnositma u njenom gradu koji obeležava smrt lidera desnice hinduističke nacionalističke stranke. Prijatelj od žene, koji je lajkovao njen komentar, takođe je uhapšen.

Na Filipinima, Vladin advokat brani novi zakon o internetu upozoravajući da se lajkovanje pogrdnog komentara na FB svodi na činjenje klevete.

Na Tajlandu, koji ima stroge zakone protiv vređanja monarhije, ministar tehnologije je upozorio korisnike da lajkovanje komentara koji vređa monarhiju može dovesti do krivičnog progona za „indirektnu distribuciju neprikladnog sadržaja”.

Uopšteno gledajući, jedna od obeshrabrujućih stvari o izveštaju jeste činjenica da se najveće prepreke u ostvarivanju internet slobode, dogodile u tzv. demokratskim režimima. Indija je pokazala najveći pad.

Sjedinjene Američke Države, iako još uvek vrlo slobodne po međunarodnim standardima, izgubile su pet bodova od svoje ocene, uglavnom zahvaljujući špijunskim objavama iz NSA. Brazil, možda i najkritičnija država prema Sjedinjenim Državama zbog slučaja Edwarda Snowdena, takođe je pala na listi , zahvaljujući “povećanju ograničenja on-line sadržaja, posebno u kontekstu strogih izbornih zakona u zemlji.

Prema izveštaju Freedom House, Island ima najslobodniji internet, Iran je najmanje slobodan, dok je Mijanmar pokazao najveći napredak.