Kikinda – grad koji morate posetiti!

0
33

Postoje gradovi koji te zaista iznenade. Gradovi u kojima uopšte ne očekuješ da ćeš pronaći tako zanimljive sadržaje. Kikinda je upravo takav grad. Došao sam u Kikindu na konferenciju #KiWeBiz bez ikakvih očekivanja. Za Kikindu sam znao samo to da se nalazi u Banatu, udaljena na oko 50 km od Zrenjanina u kome sam bio na desetine puta. Kada odem na konferenciju u neki grad uglavnom imam malo vremena za razgledanje i posete jer su konferencije mjesta za učenje i druženje sa kolegama iz branše. Ovaj put se jedno popodne potpuno neočekivano pretvorilo u uzbudljivu i zanimljivu šetnju kroz vrijeme i različite umetničke sadržaje.

Šta morate videti u Kikindi?

Studio  Terra

Ova galerija je bila poptuno neverovatno otkriće za mene. Galerija je napravljena u staroj fabrici crepa, takozvanom „Pogonu II” IGM Toza Marković, objektu stare industrijske arhitekture, sagrađenom 1895. godine koja je ugašena prie 40-ak godina. Slobodan Kojić, direktor „Terre” nam je ispričao zanimljivosti o nastaku galerije davne 1982. godine, priču o umetnicima koji svake godine od 1. do 31. jula rade u Simpozijumu Terra.

Dok smo bili u poseti u ateljeu, koji se prostire na oko 600m2  umetnici su stvarali svoja dela koja nastaju i po dvadeset dana. Studio je opremljen najsavremenijim pećima za pečenje gline koja se i nakon pečenja treba sušiti po nekoliko meseci. U ovoj staroj fabrici se održavaju i koncerti i brojna druga kulturna dešavanja. Dok smo obilazili ovo palo mi je na pamet da u bivšoj SFRJ skoro svi gradovi imaju neke slične, stare zapuštene fabrike. Stoga je ovaj projekat u Kikindi zaslužio još više pohvala.

Poseta Muzeu u Kikindi je bila totalno iznenađenje jer uopšte nismo očekivali da grad poput Kikinde ima tako zanimljivu i bogatu postavku. Muzej ima 5 zbirki, etnološku, arheološku,  istorijsku, umetničku i priorodnjačku i zaista je uživanje pogledati sve to na jednom mestu. Narodni muzej Kikinda osnovan je 1946. godine, a nalazi se u zgradi nekadašnjeg Magistrata Velikokikindskog distrikta (Kurija). Poseta Kikindskom muzeju nam je otkrila priču o najpoznatijem otkriću na prostoru Kikinde.

Mamutica Kika je otkrivena prilikom iskopavanja 4. septembra 1996. godine u glinokopu kompanije „Toza Marković” na dubini od 21 metar i pripada vrsti mammothus trogontherii što je određeno na osnovu izgleda kutnjaka. Ova vrsta naziva se još i Stepski slon. Kikindski mamut bio je visok oko 4,7m, dug oko 7m sa kljovama dužine 3,5m. Verovatno je sve sa kožom i mesom težio oko 7 tona. Imao je kratku, smeđe-riđu dlaku sličnu kao kod današnjih zebri.

Muzej u Kikindi ima i  3D bioskop pa posetioci opremljeni 3D naočarama imaju priliku da dožive sviet mamuta, star oko 500 000 godina.

Kikinda se nalazi na manje od dva sata vožnje od Beograda i na oko 90 minuta vožnje od Novog Sada. U okolini Kikinde se nalazi i selo Mokrin. Selo je poznato po održavanju Tucanijade, takmičenje u tucanju farbanim Vaskršnjim kokošijim jajima, koja se tradicionalno odvija već dugi niz godina. Lokalno stanovništvo tvrdi da su mokrinska jaja malo jača od ostalih. Pored Tucanijade, u Mokrinu se svake zime održava i Prvenstvo u borbi gusana.

U Mokrinu se 24. juna još od 1987. godine, svake godine održava Memorijal Miroslava Antića.

Kikinda ima i zanimljive grafite.

Izvor: putovanjesnova