Srpska Nova godina

0
17

Stara  Nova godina ili pravoslavna Nova godina (Srpska Nova godina) je neformalni  tradicionalni pravoslavni praznik, slavi se kao početak nove godine po Julijanskom kalendaru. U 20. i 21. veku, Srpska Nova godina pada 14. januara, budući da 13 dana zaostaje za Novom godinom po Gregorijanskom kalendaru.

U Srbiji stara Nova godina najčešće se naziva Srpska Nova godina, a ponekad i pravoslavna Nova godina ili Julijanska Nova godina.

Srpska pravoslavna crkva nastavila je da slavi svoje praznike po Julijanskom kalendaru. Kao rezultat toga, u Srbiji Božić pada 7. januara.

Restorani, hoteli, klubovi i kafići su obično puni i unapred rezervisani. Na svim mestima je organizovan doček Srpske Nove godine, slavi se sa odličnom hranom i živom muzikom. Za razliku od kalendarske Nove godine, u centru, većina kafića sa stranom muzikom ima slobodan ulaz i oni nemaju specijalne pakete za Srpsku Novu godinu. Sa druge strane klubovi koji imaju organizovan doček sa uživo folk muzikom su unapred rezervisani i po nekoliko dana ranije je – što znači mnogo igranja po stolovima. Srpska Nova godina se dočekuje mnogo luđe nego kalendarska.

Tradicionalni narodni naziv za ovaj praznik je Mali Božići. Neke familije nastavljaju sa srpskim božićnim tradicijama i običajima. Tradicija Pravoslavne Nove godine se zadržala u Rusiji, Armeniji, Ukrajini (Malanka), Moldaviji, Gruziji, Belorusiji, Kazahstanu, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji.

Srećna Srpska Nova godina, želi Vam redakcija portala „I LOVE KIKINDA”!