Zanimljivi detalji o Danu zaljubljenih koje možda niste znali

0
18

Postoje različite teorije o poreklu Svetog Valentina, ali najpopularnija seže u vreme Rimskog carstva za vreme vladavine Klaudija Drugog, 270 godine n.e. Evo priče o Danu zaljubljenih.

Klaudije, naime, nije želeo da se muškarci žene za vreme dok traju ratovi jer je verovao da su neoženjeni mjuškarci bolji vojnici. Biskup Valentin se protivio tome i priređivao tajna venčanja. Zbog toga je bačen u tamnicu, a nad njime je izvršena smrtna kazna 14. februara. Dok je boravio u zatvoru, napisao je ljubavno pismo stražarevoj ćerki, a na kraju pisma stajalo je „od tvog Valentina”.

Mnogi veruju da je simbol X postao sinonim za poljubac u Srednjem veku. Oni koji nisu umeli da se potpišu, pisali bi znak „X” umesto potpisa. Potom bi poljubili svoj „potpis” u znak iskrenosti.

Devojke su tokom Srednjeg veka jele bizarne namirnice na dan Svetog Valentina kako bi sanjale svog budućeg supruga.

U Srednjem veku, mladi muškarci i žene izvlačili su imena iz činija kako bi pronašli svog para za taj dan. To ime bi nosili zakačeno za rukave tokom cele nedelje kako bi svi ostali mogli da vide. To je koren izraza na engleskom jeziku „nosiš srce na rukavu”.

Godine 1537. engleski kralj Henri Sedmi zvanično je proglasio 14. februar za praznik Sv. Valentina.

SV. VALENTIN I ČOKOLADA

Kazanova, poznat kao „najveći svetski ljubavnik” jeo je čokoladu da bi bio što muževniji. Lekari su tokom XIX veka prepisivali pacijentima da jedu čokoladu kako bi smanjili ljubavnu bol. Ričard Kedberi proizveo je prvu kutiju čokolada specijalno za Dan zaljubljenih krajem XIX veka. Očekuje se da će više od 35 milion kutija čokolada u obliku srca biti prodato za Dan zaljubljenih. U SAD se kupi preko milijardu dolara vredna količina čokolade za ovaj dan.

CVEĆE

Crvene ruže bile su omiljeno cveće Venere, rimske boginje ljubavi. One se smatraju cvećem ljubavi zato što crvena boja znači jaka osećanja. Na Dan zaljubljenih u Sjedinjenim Državama se proda 189 miliona stabljika ruža. Kalifornija proizvodi 60 odsto američkih ruža, ali najveći broj se uvozi, uglavnom iz Južne Amerike. Otrpilike 110 miliona, uglavnom crvenih ruža će se prodati tokom trodnevne proslave Svetog Valentina.

ČESTITKE

Svake godine u SAD se proda 145 miliona čestitiki. Više od njih proda se za Božić (1,6 milijardi). Od svih prodatih čestitiki, u 85 odsto slučajeva su kupci žene. Najviše čestitiki dobiju učiteljice i nastavnice, potom deca, majke, supruge, devojke i kućni ljubimci.

Svake godine na Dan zaljubljenih u italijanski grad Veronu, u kojoj su živeli Šekspirovi junaci Romeo i Julija, stigne oko hiljadu pisama adresiranih na Julijino ime. Oko tri procenta vlasnika kućnih ljubimaca pokloniće nešto svom kućnom ljubimcu. Na dan Svetog Valentina obično se bude 220.000 bračnih ponuda.