Nakon velikog interesovanja u oktobru, privremeni drumski granični prelaz Nakovo-Lunga ponovo je danas otvoren, a prelazak granica između Srbije i Rumunije biće omogućen do 29. decembra. Na taj način, nadležni državni organi Srbije i Rumunije uvažili su zahtev Oštine Kikinda da rampa na prelazu udaljenom samo devet kilometara od Kikinde u ovoj godini bude po treći put podignuta.

Granični prelaz Nakovo – Lunga zatvoren je 1. jula 2004. godine, a podatak da je u oktobru, tokom tri dana trajanja manifestacije “Dani ludaje”u Kikindi, državnu među prešlo oko 3.000 putnika i preko hiljadu automobila, potvrđuje da su građani s obe strane Banata zainteresovani da na ovom mestu prelaze granicu. Tako je bilo i jutros.

“Zainteresovanost za trajno otvaranje prelaza postoji s obe strane granice. Pre svega ekonomski interesi, ali i komunikacija među meštanima pograničnih regija razlog su više da i rumunska strana podrži taj projekat”, rekao je predstavnik rumunske Opštine Dudešti Veki Nikolaj Nakov.

Saša Tanackov iz Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj i turizam Opštine Kikinda rekao je da će kikindska lokalna samouprava insistirati da drumski granični prelaz Nakovo-Lunga treba da bude trajno otvoren i prekategorisan u međudržavni.

U konsultaticiji sa Generalnim konzulatom u Temišvaru, Graničnom policijom i Carinskom službom Republike Srbije, pripremljen je kalendar privremenog otvaranja graničnog prelaza Nakovo-Lunga u 2014. godini.