Svi stanari u devetospratnici, u Ulici vojvode Putnika 23, u centru Kikinde ogorčeni su zbog slabog grejanja u 40 stanova. Oni kažu da je grejanje loše od početka grejne sezone, a najlošije je bilo u decembru, kada je bilo i najhladnije, pa je temperatura u pojedinim stanovima bila tek 13 stepeni.

– Dva meseca stanovi nam nisu zagrejani. Radijatori su hladni ujutro, ne ugreju se dobro ni tokom dana, a uveče se i to slabo grejanje isključi u 20 sati, tako da je opet hladno. Radijatori nikada nisu dovoljno topli. Više puta sam se žalila „Toplani” zbog lošeg grejanja i njihovi majstori su jednom u mom stanu izmerili temperaturu od svega 17 stepeni, što je manje od propisanog minimuma. Merenje je bilo u delu dana kada bi grejanje trebalo da radi punim kapacitetom. Solidno grejanje imamo najviše dva, dva i po sata tokom dana i to od 17 do 19 ili 19.30 sati i to je sve – kaže Jelisaveta Jokić, koja živi na sedmom spratu.

Izuzetno slabo grejanje je i u stanovima porodica koje žive na devetom spratu. Neki kažu da su im u “Toplani” još pre mesec dana rekli da u njihovoj zgradi postoji tehnički problem zbog kvara pumpe i obećali su da će se to rešiti, ali ništa nije urađeno.

– Kod mene na devetom spratu radijatori nikada nisu dovoljno topli, već su mlaki preko celog dana. Više puta smo se žalili i majstori iz „Toplane” su dolazili da izmere temperaturu, koja je uz uključenu grejalicu bila 18 stepeni. Rekli su da problem nije do radijatora. Ceo decembar dogrevali smo stan, pa nam je grejalica radila non-stop, jer je temperatura bila veoma niska. Grejanje ujutro ne počne na vreme, jer tek u pola osam primećujemo da radijatori dobijaju toplu vodu – kaže Eržebet Cucić.

Stanari devetospratnice su ogorčeni jer grejanje plaćaju tokom cele godine, ali sada imaju veće troškove za struju, jer koriste grejalice ili klima-uređaje kada je to moguće.

– Loše su nas grejali i u novogodišnjoj noći, jer su grejanje isključili već oko 23 sata. Ranijih godina grejanje se nije isključivalo ni u ponoć, a sada smo i Novu godinu dočekali dogrevajući stanove grejalicama – kaže Slaviša Naumović.

Stanari smatraju da računi za grejanje za novembar i decembar treba da im budu umanjeni, ali kako smo juče saznali u „Toplani” taj zahtev im neće biti odobren.

– Sada za loše grejanje mesečno plaćam 5.500 dinara. Ali to je tek polovina računa, jer isto toliko plaćamo i u letnjim mesecima, što znači da mesečno za grejanje plaćam 11.000 dinara – kaže Jelisaveta Jokić.

U JP-u “Toplana” juče su za “Blic” potvrdili da im je peticija Skupštine stanara iz zgrade u Ulici vojvode Putnika 23, sa zahtevom da im se umanje računi za grejanje, stigla 25. decembra.

– Mi znamo da je u toj zgradi u decembru bio problem sa pumpom, ali ne možemo da uvažimo naknadni zahtev stanara. Oni koji su imali loše grejanje trebalo je da nam se jave tada kada su imali problem. Mi ne možemo naknadno da utvrdimo da li je grejanje u decembru kod njih bilo kvalitetno. Prošlog meseca imali smo žalbe samo iz dva stana, porodica Orelj i Kovačević, i za njih postoje nalozi za intervencije i utvrđeno je da su imali loše grejanje i samo će njima račun za decembar biti umanjen 30 odsto – rekao je direktor “Toplane” Bela Šamu.

Treba da zagreju na 20 stepeni

– Zakonska obaveza „Toplane” jeste da korisnicima obezbedi 20 stepeni Celzijusa u stanovima, sa odstupanjem plus ili minus jedan stepen. Sada korisnici u toj zgradi imaju 20 stepeni u stanovima – kaže direktor „Toplane” Bela Šamu, uz napomenu da je sve žalbe trebalo blagovremeno prijavljivati na broj 422-857, koji je dostupan 24 sata dnevno.

Izvor: blic