Voće miruje

0
53

Visoke temperature u januaru za sada nemaju velikog uticaja na voće jer je ono od novembra do februara u fazi mirovanja. Ukoliko se ovakvo vreme nastavi i u februaru, onda bi to moglo da napravi probleme, istakla je Jelena Kljajić, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne stručne službe.

– Za voće je od presudnog značaja temperatura zemljišta. Kada dođe do zagrevanja zemljišta na preko 10 stepeni koren kreće sa svojom funkcijom, aktivira sokove, a nakon toga kreću i pupoljci. Još uvek ništa nije alarmantno, ali je, u principu, februar presudan u voćarstvu. Ukoliko i februar bude topao onda se može očekivati i da započne taj proces. Voće u tom slučaju cveta ranije i prvi prolećni marz  napravi štetu, a najugroženije će biti kajsije i breskve jer najranije kreću iz faze mirovanja u vegetaciju.

Prema rečima Kljajićeve, za sada nema razloga za brigu. Voćari, koji nisu orezali voćke, mogu ovaj period iskoristiti za orezivanje, a preporuka stručnjaka je da se ne žuri sa zimskim prskanjem jer je još uvek rano.