Prošla godina, gledano iz ugla poljoprivredne proizvodnje, bila je godina pšenice. Prema rečima, Mladena Đurana,direktora Poljoprivredne stručne službe Kikinda, pšenica je veoma dobro rodila, ali je njena cena, na početku otkupa, bila izuzetno niska i kretala se od 13 do maksimalnih 22 dinara za kilogram. Pored toga, ono što je izazvalo najveći revolt kod poljoprivrednika bila je i cena suncokreta, istakao je Đuran.

– U poređenju sa 2012. godinom, i cenom od 58 dinara za kilogram, 2013. Godine se jedva postizala cena od 27 dinara. Sve to je izazvalo  veliki revolt poljoprivrednika. Što se kukuruza tiče bilo je i dobrih i loših parcela, a ono što je najstrašnije bio je pad cene ove kulture na 12 dinara. Soja je nekako i dobro prošla, a šećerna repa je, prema rečima poljoprivrednika i otkupljivača, imala dobru cenu,  a i prinos je bio nešto malo viši od proseka. Prosek je bio oko 5,5 vagona, a cena od 5 dinara po kilogramu sasvim je bila solidna. Iako oni koji gaje ovu kulturu nisu bili u gubitku sve je manje parcela koje se zasejavaju ovom kulturom. Ukupne površine u Srbiji, pod ovom kulturom su oko 60 hiljada hektara, a od toga 80 posto je u Vojvodini.

Što se tiče voća, tu je, prema rečima Đurana, ostvarena Pirova pobeda. Voćari su prošle godine imali odlične prinose u kvantitativnom smislu, ali je kvalitet voća, nažalost, bio loš. Ni cene proizvoda, voćarima nisu išle na ruku jer je cena jabuka u samom startu bila izmedju 35 i 40 dinara, a kasnije je njihova cena pala na 19 dinara po kilogramu. Sve u svemu, kad sumiramo rezultate poljoprivredne proizvodnje u 2013. godini slobodno se može reći da su poljoprivrednicima oči bile pune, ali džepovi prazni.