Besplatni ginekološki pregledi

0
3

Evropska asocijacija protiv raka grlića materice pokrenula je akciju obeležavanja nedelje prevencije raka grlića materice. U cilju podizanja svesti o načinu sprečavanja ove bolesti, organizovani su besplatni ginekološki pregledi u ambulanti Opšte Bolnice u Kikindi.

Pod sloganom “Budi brža od bolesti” ciljevi Evropske nedelje prevencije raka grlića materice su: podizanje nivoa svesti žena u Evropi, kako bi se steklo znanje o načinu sprečavanja ove bolesti i kako bi se podstakle da koriste preventivne usluge koje su im dostupne u njihovim sredinama. Akcija u Kikindi se održava od 22.do 24.januara, rekla je dr. Marija Vukobrat, šef preventivnog centra u Domu Zdravlja Kikinda.
-Dom zdravlja u Kikindi za sve naše sugrađanke organizovao je besplatne preglede u intervalu od 13 -14 časova. U ovom vremenskom periodu više od deset žena izvrši pregled kod: uradimo papanikolau test i ostale redovne preglede.Ova akcija je značajna jer podstiče naše sugrađanke da vode računa o svom zdravlju-potrebno je samo poneti zdravstvenu knjižicu sa sobom.

Osnovni cilj cele ove aktivnosti je smanjenje broja obolelih i broja umrlih žena od raka grlića materice, bolesti koja se može sprečiti ili bar otkriti u ranoj fazi, kada je izlečiva, dodala je doktorka Vukobrat.Po dobijanju rezultata Papanikolau pregleda žene će ili dobiti obaveštenje da je nalaz normalan ili ukoliko nalaz nije dobar, biće pozvane da dođu kako bi se uputile na dalja ispitivanja. Akciju je pokrenula Evropska asocijacija protiv raka grlića materice (ECCA) u saradnji sa Međunarodnom unijom za borbu protiv raka (UICC), Evropskom organizacijom za borbu protiv raka (ECO) i Asocijacijom evropskih liga protiv raka (ECL).