Paori ogorčeni zbog drakonskih saobraćajnih kazni

0
5

Poljoprivrednici iz Kikinde i okolnih mesta, nezadovoljni odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja i drakonskim kaznama saobraćajne policije, organizovali su potpisivanje peticije za hitno pokretanje inicijative za izmene i dopune spornog Zakona.

Ogorčeni paori traže da im nadležne institucije i kompetentni sagovornici objasne kako da registruju poljoprivredne priključne mašine i oruđa za rad, kada za to ne postoje adekvatni pravilnici. Dok se to ne desi, kazne stižu.

Iako prolećni poljoprivredni radovi tek treba da započnu, rezignirani paori ne znaju kako da izađu na kraj sa drakonskim kaznama saobraćajne policije, koja vrlo striktno “čita” Zakon.

Dragan Petrov, poljoprivrednik iz Kikinde, platio je kaznu od 15 hiljada dinara, upisano mu je 6 kaznenih poena i oduzeta dozvola na tri meseca zato što je za traktor zakačio presu – balirku. U AMŠ mu je rečeno da se presa , po važećem pravilniku, i ne može registrovati, ali kazna ostaje.

“Dovijam se kako znam i umem , da ne bi bio socijalni slučaj, da ne bi otišao ispred Opštine da pružim ruku za jedan dinar za preživeti. Znači, hoću da radim, borim se za to i eto na koji način nam oni uzvraćaju. Na koji način nam država uzvraća. Ogorčen sam”, kaže Dragan Petrov.

Mnoga pitanja poljoprivrednika odnosila su se upravo na rad saobraćajne policije i po njima prestrogo “čitanje” i tumačenje lošeg Zakona:

“Jednom mora da se stavi tačka na samovolju saobraćajaca, da oni odlučuju. Po meni, nije merodavan ni on, ni ja da odredimo šta je priključno vozilo, a šta priključna mašina”, ističe Đuro Repac, poljoprivrednik iz Nakova

Vladimir Stevanov, pomoćnik komandira Saobraćajne policije PU Kikinda, tvrdi, međutim, da je zakav zakon i da policija ne može da ga menja.

“Da li je to strogo ili ne, u ovom slučajum možemo ljudski reći i da jeste. Ali, Zakon je takav, mi lično ne možemo da ga izmenimo”, ocenio je Stevanov.

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja neophodne su, insistiraju poljoprivrednici. U trenutnoj situaciji gde oni najviše gube, svi su u pravu i niko nije u pravu.

“Ako me uhvate još jednom, ja sam gotov. A uhvatiće me sigurno, tu nema Boga. Ja moram da radim, imam četvoro dece koje moram da hranim. Samo od poljoprivrede živim”, ukazuje Dragan Kockar, poljoprivrednik iz Kikinde

“Ako je država spala da kaznama finansira ministarstva saobraćaja i policije kroz kazne koje će naplaćivati od seljaka, mi seljaci ćemo brzo crći, nećemo imati ni sebe da finansiramo, a kamoli državu”, poručio je Đuro Repac, poljoprivrednik iz Nakova

Na razgovor sa klikindskim poljoprivrednicima bili su pozvani i predstavnici Saobraćajne policije, AMŠ, pravnici, a u čitavu priču aktivno su se uključili i pokrajinski poslanici.

Kako najavljuju, u Odboru za poljoprivredu Skupštine APV po hitnom postupku biće pokrenuta inicijativa za izmene i dopune Zakona o bezbednosti u saobraćaju, koje bi što pre morala da se nađu i pred poslanicima Republičkog parlamenta