Poverioci protiv reorganizacije u „Tozi”

0
20

U više navrata odlagano izjašnjavanje poverilaca u zrenjaninskom Privrednom sudu o sudbini kikindske fabrike „Toza Marković” danas je konačno i održano. Na glasanju za unapred pripremljen plan reorganizacije fabrike „Toza Marković”, predstavnici „Srbijagasa” bili su protiv, čime su pala u vodu i nastojanja većinskog vlasnika fabrike, komapnije ITH Beograd, da se izbegne stečaj i prolongira plaćanje nagomilanih dugovanja.

Dugovanja su rezultat lošeg poslovanja u proteklih sedam godina, od kada je beogradska firma ITH, na čijem je čelu Dejan Babić, postala većinski vlasnik kapitala fabrike „Toza Marković”.

Podsećamo, JP „Srbijagasa” je u nekoliko navrata podnelo zahtev da se toj kikindskoj fabrici isključi gas zbog duga koji premašuje 18 miliona evra. Kako unapred pripremljen plan reorganizacije danas nije dobio „zeleno svetlo” poverilaca, pretpostavlja se da bi vrlo brzo neko mogao pokrenuti i stečajni postupak.

Kraj agonije, ili početak nove za oko 850 zaposlenih u kikindskoj fabrici „Toza Marković” – pitaju se i radnici kikindske fabrike, kao i šira javnost. U gradu gde je privreda u kolapsu, a broj nezaposlenih sve veći, propadanje još jedne fabrike dovodi u pitanje egzistenciju mnogih kikindskih porodica.