Razvoj Kikinde uz strategiju APV

0
25

Predstavnici šest opština Severnobanatskog upravnog okruga, privrednici kao i predstavnici civilnog sektora bili su učesnici javne rasprave posvećene Nacrtu programa razvoja AP Vojvodine za period do 2020. godine.

Kako je prilikom rasparve u Kikindi naglašeno, taj važan strateški dokument sadrži četiri osnovna prioriteta – ljudski resursi, razvoj infrastrukture, održivi ekonomski rast i izgradnja institucionalnih kapaciteta.

Za sprovođenje prioritetnih programa razvoja Vojvodine predviđena su sredstva u vrednosti od preko 900 miliona evra za projektne aktivnosti.

Program razvoja AP Vojvodine omogućava , pre svega planiranje, studije izvodljivosti, usklađivanje politike razvoja Pokrajine sa ciljevima Evropske unije. Na osnovu finansijskih planova Unije, postoji realan prostor da konkurišemo za te fondove, a za to je neophodan i strateški dokument koji prezentovan u Kikindi.

Za Banat je izuzetno značajno pitanje graničnih prelaza, kao i izgradnja industrijskog parka na tromeđi sa Mađarskom i Rumunijom.

U opštini Kikinda u toku je izrada lokalnog plana održivog razvoja, koji se oslanja na strateški pokrajinski dokument.

Kako je i na javnoj raspravi u Kikindi zaključeno, moramo da naučimo da planiramo. Nijedan dokument i projekat neće moći da se realizuje, ako se ne ispoštuju osnovna pravila u realizaciji svakog konkretnog projekta. Jedino tako nam evropski fondovi postaju dostupni.

Izvor: RTV