Tri ispita za malu maturu?

0
20

Nakon zimskog raspusta učenike osmih razreda osnovnih škola očekuju pripreme za polaganje male mature. Zbirke zadataka su odštampane i ovih dana biće distribuirane svim školama. Novina je da će ove godine osmaci, pored ispita iz maternjeg jezika i matematike, polagati i kombinovani test.

Prema rečima Vitomira Radaka, predsednika Aktiva direktora osnovnih škola,  u pitanju je test iz opšteg znanja, a roditeljima se savetuje da ne uzimaju privatne  časove za svoju decu.

-Učenici osmih razreda završavaju period nastave 30. maja, ali se njihove obaveze nastavljaju. Oni dobijaju svedočanstvo o završetku osmog razreda, ali da bi učenici dobili svedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju, moraju izaći na završni ispit koji će najverovatnije biti održan između 15. i 20. juna. Učenici će, ove godine, polagati tri testa, a to su maternji jezik, matematika i kombinovani test, a ja bih ga nazvao i testom opšteg znanja. Kombinovani test pokriva pet nastavnih oblasti, a to su istorija, geografija, hemija, fizika i biologija.

Za predstojeći kombinovani test u zbirci zadataka izdvojeno je 270 pitanja, od toga po 60 je iz istorije i geografije, a po 50 iz hemije, fizike i biologije. Od ukupno 40 poena koji se mogu osvojiti, po 16 nose testovi iz maternjeg jezika i matematike, a 8 nosi kombinovani test.