Kikinda devet godina bez bioskopa

0
45

I nakon devet godina i građanskih inicijativa, Kikinda je još uvek jedan od gradova koji nema bioskop. Iako su mnogi bioskopi, ne samo u Kikindi, zatvoreni, nije manja žal svih generacija što nemaju priliku da u pravoj bioskopskoj atmosferi pogledaju filmove na velikom platnu.

Prva filmska projekcija u Kikindi održana je davne 1905. godine, a već 1912, Kikinda je imala dva bioskopa. Uvažavajući novo vreme, nove načine komuniciranja i tehnologiju, za sve ljubitelje sedme umetnosti bioskop je važan deo kulturne ponude i danas.

Nažalost, to nedostaje mnogim gradovima, pa i Kikindi. Gužva na projekcijama u kikindskom Narodnom pozorištu, kao alternativnom rešenju, to najbolje dokazuje.

Na društvenoj mreži Fejsbuku, tokom prošle godine, preko 7.000 članova okupilo se oko ideje da Kikinda ponovo dobije bioskop i ovu ideju Iz virtuelnog preneli su u realan svet.

Na kikindskom gradskom Trgu organizovana je akcija prikupljanja potpisa, pod sloganom „Vratite nam bioskop”. Međutim, konkretnih rezultata nije bilo.

O ekonomskoj isplativosti, odnosno neisplativosti bioskopa danas teško je polemisati. Ipak, umesto planirana tri dana sa dve projekcije dnevno, film Montevideo, zbog velikog interesovanja imaće projekcije još dva dana u kikindskom Pozorištu.

Uželeli smo se bioskopa, izlazaka, druženja i gledanja filmova na velikom platnu. Neki novi klinci žele prvi put u bioskop. Pa, iako smo u 21. Veku, tražimo li mnogo?!

Izvor: rtv