Poslednje nedelje februara u Mokrinu će po 28. put biti održana guščarska olimpijada. U predtakmičenjima je učestvovalo 114 takmičara, a krila i kljunove tačno u podne ukrstiće dva bela gladijatora Milko i Pivar.

Svojevrsna Bela korida privućiće i ove godine  mnogo gostiju. Finalisti su gusani Mirka Jolića i Save Terzića. Pre njih nastupiće jednogodišnji i dvogodišnji gusani.

Iz godine u godinu, po rečima Živice Terzića, jednog od organizatora, interesovanje vlasnika gusana za ovo takmičenje je sve veća. Utihnuli su čak i protesti društava za zaštitu životinja, pošto je svima jasno da se ovde ne radi o mučenju životinja, već o prirodnom nagonu koji se kod ovih životinja manifestuju u vreme parenja.

Glavni okršaj je u ulici Vase Stajića, gde se guščari obično sastaju. Inače to je neutralan teren. Sve u svemu, i ove godine će u Mokrinu biti zanimljivo. Leteće samo perje i ništa drugo. Gusani će se boriti za naklonost naložnica, a posetioci će, kao i do sada zdušno navijati zagrejani dobrim mokrinskim vinom.

Izvor: radiokikinda