Srpska Crnja: Začas roba stiže u Temišvar

0
9

Novi režim fitosanitarnog nadzora na graničnom prelazu Srpska Crnja obradovao Kikinđane. Promet robe biljnog porekla zasad jednom nedeljno, a kasnije se uvodi neprekidno

Preko međunarodnog drumskog graničnog prelaza kod Srpska Crnje sada mogu da se prevoze i biljni proizvodi, kao i prerađevine od bilja. Ovu novinu, koju je kod nadležnih u državi inicirala opština Kikinda, odobrila je Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede i za početak će se primenjivati jednom u nedelji, najverovatnije sredom.

Predsednik opštine Kikinda Pavle Markov ne skriva zadovoljstvo što je, napokon, uslišen zahtev lokalne samouprave na čijem je čelu, podnet u ime privrednika Severnobanatskog regiona, koji će sada po znatno povoljnijim uslovima izvoziti robu u Rumuniju.

U skladu s carinskim propisima, na prelazu Srpska Crnja obezbeđen je jednodnevni fitosanitarni nadzor. Markov se nada da će u dogledno vreme, kada zaživi promet, fitosanitarni inspektor u Srpskoj Crnji biti svakodnevno prisutan.

Novom režimu na prelazu Srpska Crnja – Žombolj istinski su se obradovali izvoznici sa severa Vojvodine, koji su dosad robu za koju je obavezan fitosanitarni pregled slali u Rumuniju preko prelaza Vatin. Sada, s tovarom, u Temišvar začas stignu, konkretno – za nepun sat.

Markov veli da uvođenje fitosanitarnog nadzora na prelazu kod Srpske Crnje izvoznicima iz Kikinde i okoline osetno poboljšava poziciju prilikom isporuke robe na rumunsko tržište. Već u startu ostvaruju se značajne uštede prilikom transporta robe. Štedi se novac, ali i vreme.

KRAĆA MARŠRUTA

Dosad se, koristeći prelaz Vatin, kamionima od Kikinde do Temišvara samo u jednom pravcu prevaljivalo 215 kilometara. Sada, kada se ide preko Srpske Crnje, maršruta se svodi na 80 kilometara.

Izvor: novosti