Rekonstrukcija crkve u Bašaidu

0
7

U Mesnoj zajednici Bašaid u toku su pripreme za otpočinjanje radova na rekonstrukciji fasade Pravoslavne crkve.

Očekuje se da radovi budu završeni do seoske slave, a na samom startu biće urađen plato ispred velike sale zgrade Mesne zajednice. Prema rečima Zorana Petrovića, predsednika MZ Bašaid, deo sredstava za rekonstrukciju crkve već je obezbeđen, a za ostatak će se konkurisati kod raznih fondova.

– Oko 2 i po miliona dinara obezbedićemo iz lokalnog budžeta, a to su sredstva koja su namenjena za investicije u okviru budžeta Direkcije za izgradnju grada, za ostatak ćemo konkurisati kod republičkih fondova i sekretarijata. Za rekonstrukciju naše crkve neophodno je dosta novca. Naša srkva je ne samo kulturni spomenik ona je i jedna od najvećih crkava u Banatu. Ovih dana biće zatvoren konkurs pa ćemo videti koliko ćemo sredstava obezbediti. Nadamo se da će nadležni imati razumevanja za naš projekat i da ćemo obezbediti dovoljno novca za rekonstrukciju.

Na crkvi u Bašaidu do sada su urađeni zvonik, krst i toranj i saniran je krov. U narednom periodu planirani su limarski radovi, radovi na fasadi i zamena prozora. Pored ovih radova, u Bašaidu je završena i druga faza projekta na izgradnji izletišta koje se gradi na prostoru tzv. Jamurina. Sredstva u iznosu od 4 miliona dinara obezbeđena su iz pokrajinskih fondova, ukupna vrednost ovog projekta iznosi oko 19 miliona dinara, a po završetku radova meštani Bašaida dobiće izletište sa jezerom površine 8 hektara.

Izvor: radiokikinda