Vandali oštetili vrednu skulpturu

0
27

Pre nekoliko meseci u krugu Opšte bolnice u Kikindi postavljene su skulpture od terakote nastale na Simpozijumu „Terra”, a tokom noći sreda na četvrtak nepoznati počinilac ili počinioci oštetili su jednu od skulptura, delo vajarke Guri Berg iz Norveške.

Zaposleni su odmah reagovali i skulptura je ponovo prebačena u prostor „Terre” gde će biti reparirana.

– Izenenađeni smo jer nam nije jasno kome je skulptura smetala – istakao je pomoćnik direktora za tehničke i pomoćne poslove Ranko Sikenić. – Policiju nismo obavestili o ovom događaju, ali u poslednje vreme u bolnici nemarni pojedinci prave probleme. Primećeno je da se iz bolničkog kruga odnosi pre svega, sekundarne sirovine, a zabeležene su i sitne krađe po toaletima i čekaonicama. Bilo je i slučajeva neprimerenog ponašanja koje je najviše osetilo osoblje na prijemnom odeljenju.

U Opštoj bolnici razmatraju uvođenje video nadzora kako bi se umanjile štete od neovlašećnih ulazaka u bolnički krug.

Milan Ramai, asistent pri izradi velikih skulptura u „Terri” pojasnio je da je oštećena skulptura autorke koja je u Kikindi na Simpozijumu boravila 2004. godine.

– Skulptura je ovim izgubila puno na vrednosti jer svaki komad koji se ošteti gubi na kvalitetu. Potrudićemo se da skulpturu repariramo što bolje možemo – rekao je Ramai.

Obnova skulpture trajaće mesec dana. Vrednost dela nije procenjena, ali Ramai kaže da je reč o vrednom umetničkom delu s obzirom na to da je Guri Berg vodeća vajarka u Norveškoj.

Izvor: dnevnik