NIS donira 17 miliona dinara za projekte u Kikindi

0
13

Danas u 13 sati, u Beogradu je zvanično potpisan Ugovor o donaciji između Naftne industrije Srbije i Opštine Kikinda. Oko 17 miliona dinara biće raspoređeno preko projekata, a konkurs će naknadno biti raspisan.

Predsednik Opštine Pavle Markov, danas je održao konferenciju za novinare, pre nego što je otputovao za Beograd i istakao da saradnja NIS-a sa našom opštinom nije na dovoljno visokom nivou i da u narednom periodu predstoji borba za bolji položaj.

– Nismo i ne želimo da u budućnosti poslujemo sa NIS-om samo na bazi donacije. Imamo problem sa ovom kompanijom i prethodnih sedmica smo u kontaktu sa njima to više puta istakli. Nismo sigurni da oni u potpunosti razumeju kikindsku opštinu. Danas će na sastanku biti i generalni direktor Kravčenko, pa ćemo pokušati da iznesemo naše stavove.

Očekuje nas teška borba i biće nam potrebna podrška svih sugrađana, kako bi smo bili ozbiljno shvaćeni, jer to do sada nismo bili. Sama donacija je nešto što oni doživljavaju kao rutinu i ne vidim konkretnu korist u tome za naš grad. Naš generalni odnos sa NIS-om je najvažniji i potrebno je da Kikinđani budu uposleni od tog novca. Kultura i sport dolaze kao nadogradnja odnosa. Naš cilj biće da zajedničkim projektima zaposlimo Kikinđane – naglasio je Markov.

Markov naglasio je da određeni predstavnici političkih partija često greše kada navode da će se izboriti za povećanje rudne rente. Međunarodni ugovori giganata kao što je NIS teško da se mogu menjati i po rečima Markova, jedno od rešenja jeste nastojanje da naša opština dobije poslove od NIS-a, koje oni inače daju privatnim i državnim licima. Takođe, trenutno se obavljaju i geotermalna istraživanja i tu postoji mogućnost za jedno od rešenja u poboljšanju saradnje naše opštine i NIS-a.

Izvor: radiokikinda