Udruženje „Banatska lenija” iz Kikinde dobilo je na upotrebu priključnu mašinu vrednu 380 hiljada dinara. Ova mašina omogućiće postavljanje meč folija i traka za navodnjavanje po sistemu kap po kap.

 

Novac za kupovinu mašine obezbeđen je iz sredstava koja opštini Kikinda pripadaju na osnovu zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.

– Banatska lenija konkurisala je na konkursu lokalne samouprave raspisanom za edukaciju, nabavku osnovnih sredstava i onoga što je vezano za poljoprivrednu proizvodnju – kaže Nikola Filipović, predsednik Udruženja „Banatska lenija”. -Pokušali smo da novac koji se dobija od zakupa poljoprivrednog zemljišta usmerimo na parcele i njive poljoprivrednih proizvođača. Poljoprivrednici su dali predlog da se konkuriše za novac za ovu mašinu, a do kraja meseca stiže nam još jedna – sadilica za kontejnerski rasad. Njena vrednost je 320 hiljada dinara.

Obe priključne mašine oko 250 članova ovog udruženja koristiće uz minimalnu nadoknadu.

Komisija za izradu utroška sredstava zakupa poljoprivrednog zemljišta predvidela je i za 2014. godinu sličan način raspodele novca.

Izvor: dnevnik