Nema penicilina u Kikindi

0
13

U Domu zdravlja Kikinda nema injekcija pencilina. Kako je rekla dr Biljana Marković, v.d. direktora kikindskog Doma zdravlja, ovog leka trenutno nema na tržištu što je i glavni razlog nestašice.

– Trenutno nema ampula penicilina i radimo na tome da ih nabavimo. Injekcija nema neko vreme i lekarima je data preporuka da umesto ampula pacijentima prepisuju penicilinske preparate u vidu sirupa i tableta. U toku je javna nabavka i ne možemo sa preciznošću da kažemo kada će injekcije stići do ambulanti i dispanzera – rekla je Biljana Marković.

Dr Slavica Radočaj, načelnica dečjeg i školskog dispanzera potvrdila je da injekcija penicilina nema duže od mesec dana.

– Iz drugih ambulanti uspeli smo da nabavimo nekolicinu ampula, ali ih trenutno uopšte nema. Kada je neophodna muskularna terapija, roditelji kupe pencilin, a ukoliko ona nije neophodna tada pedijatri prepisuju lekove na bazi penicilina. Nadamo se da će injekcije stići uskoro.

U apotekama u Kikindi dobro su snabdeveni injekcijama penicilina, a cena je 59 dinara. Kako saznajemo od direktorice Apotekarske ustanove Kikinda Branke Kovačević nije povećana potražnja za ovim lekom.

Izvor: dnevnik