U Livnici „Cimos Kikinda” za tehnološki višak proglašeno je 195 zaposlenih, koji će naradnih dana u skladu sa zakonom ostati bez posla. Kako stoji u saopštenju Grupe „Cimos”, za neke od tih 195 radnika možda ima neke nade jer je plan da se deo njih uposli u jednom od četiri privredna društva te firme u Kikindi.

 

Grupa „Cimos” bavi se proizvodnjom delova za automobilsku industriju, alatnih mašina, zaštitne opreme i ugostiteljstvom.

U junu prošle godine, zbog ekonomske krize, Grupa „Cimos” započela je restrukturiranje kojim su obuhvaćene sve fabrike u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Cilj je da se poboljša poslovanje u svakom poslovnom društvu, od kojih je u Srbiji osam. „Neophodna je konsolidacija zdravih delova pogona automobilske industrije koji se kvalitetom i konkurentnosti mogu održati”, navodi se u saopštenju „Cimosa”, i dodaje da će deo zaposlenih iz pogona „Mašinogradnja” biti prebačen u pogon „Automobilska industrija”. Kapaciteti preduzeća „Lira dom ugostiteljstvo” iznajmiće se ili ponuditi na prodaju uz mogućnost preuzimanja zaposlenih.

Administrativne i operativne službe koje su radile za pogon „Livnica Kikinda” proglašeni su tehnološkim viškom. Svi za čijim radom prestane potreba ostvariće zakonom predviđena prava: korišćenje godišnjeg odmora, isplatu zarade i otpremnine. Grupa „Cimos” traži investitore koji bi otkupili ili unajmili slobodne proizvodne pogone, dok će Slovenija Grupu „Cimos” pomoći s 35 miliona evra, tako da je u 2014. i 2015. godini planirano ulaganje od 5,5 miliona evra u šest novih projekata u kikindskim društvima.

– U rešavanje problema Livnice „Cimos” iz Kikinde treba da se uključi i država – rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije za opštine Kikinda, Novi Kneževac i Čoka Ilija Drljić. – Ako je država mogla stati iza radnika koji su radili u Kragujevcu, „Sartidu” i drugim firmama, očekujem da će naša vlada, uz pomoć lokalne samouprave, stati i uz Livnicu „Cimos”.

Nedavno je u održan i sastanak predstavnika sindikata zaposlenih, ŠŠ-a, lokalne samouprave, a iako su bili pozvani, predstavnici Grupe „Cimos” nisu bili prisutni.

Najveća firma u opštini

Sinidikat Livnice „Cimos” traži i raspisivanje posebnog socijalnog programa za višak radnika. To nisu jedina otpuštanja do sada. Krajem prošle godine istim načinom otpušteno je 33 radnika, a početkom ove posao je izgubilo još 66.

U Livnici „Cimos” radi 1.850 radnika i najveća je firma u kikindskoj opštini.

Izvor: dnevni