Kružni tok odvaja centar

0
2

U planu Direkcije za izgradnju grada tokom ove građevinske sezone je izgradnja kružnog toka na raskrsnici koja razdvaja put za Iđoš i put za centar Kikinde.

Kružni tok služiće da razdvoji lokalni deo od državnog dela puta M-24. Za put M-24 od raskrsnice ulica Svetosavske i Đoke Radaka do kraja, a lokalna samouprava preuzeće brigu za put do kružnog toka koji će biti izgrađen. U ovoj godini planirana je i izgradnja obilaznice oko Kikinde iz sredstava Republike.

– Jedna od najvažnijih investicija je i agroindustrijska zona za koju je u buyetu Direkcije za izgradnju grada planirano 20 miliona dinara – kaže za „Dnevnik” Danica Santovac,v.d. direktorica ovog Javnog preduzeća.-Ukoliko se odobre dodatna sredstva u ovom delu biće izgrađena i fekalna kanalizacija neophodna potencijalnim privrednicima. Projekat je u Ministarstvu regionalnog razvoja, a rezultate konkursa uskoro očekujemo. U Industrijskoj zoni u Bloku 41 i 43 ima dosta zaposlenih i firmi, tako da je ceo potes ugrožen podzemnim vodama. Na pojedinim lokacijama rađene su analize koje su pokazale da je voda lošeg kvaliteta zbog velikog broja septičkih jama.

U Kikindi fekalnu kanalizaciju nemaju stanovnici Železničkog Novog Reda, Strelišta, Vodica i Mokrinski put, ali zbog nedostataka novca sa izgradnjom će se sačekati.

– Za krpljenje udarnih rupa u opštini predviđeno je 22 miliona dinara, a posao će obavljati firma „Vojput” iz Subotice – dodaje Danica Santovac. – Radovi će započeti ubrzo, jer i vremenske prilike idu na ruku izvođačima.

Na zahtev građana Direkcija za izgradnju grada će na Mokrinskom groblju odnosno na kružnom toku kod kapela montirati taksi stajalište sa nadstrešicom i klupom.

– Najveće gradsko groblje podeljeno je na devet grobnih polja na kojima postoji kružni tok i česma. Razmatra se mogućnost da se postave klupe kod česmi, kao i da se posadi drveće. Očekujem da će ovaj posao tokom leta biti završen – napominje naša sagovornica.

Na putu Kikinda – Banatsko Veliko Selo posadiće se 1.500 sadnica drveća, a planirano je i popunjavanje sadnicama kritičnih mesta na opštinskim putevima. U toku je javna nabavka i za uređenje trotoara.

Ne zna se izvođač puta za Bašaid

Javno preduzeće „Putevi Srbije” odobrilo je poslednju tranšu sredstava 110 miliona dinara za završetak rekonstrukcije puta Kikinda-Bašaid. Jedna od najlošijih deonica u Vojvodini ima 16 kilometara i pre nekoliko godina započeti radovi stali su na polovini. Stalo se na osmom kilometru zbog nedostatka novca i problema za izvođačem radova firmom „Vojvodina put” iz Zrenjanina. Ko će biti izvođač radova još uvek nije poznato, jer o tome odlučuje investitor.

Izvor: dnevnik