Zakup će obnoviti crkvu

0
16

Pravoslavnoj crkvenoj opštini Kikinda vraćeno je 329 hektara oranica koje su oduzete pre 55 godina. Crkva u Kikindi zahtev za povraćaj zemlje podnela je 2008. godine.

Agencija za restituciju i povraćaj imovine donela je rešenje u korist Crkvene opštine u Kikindi.

Obradivo zemljište je na putu prema Banatskoj Topoli i seocu Vincaid pošto je primenjena zamenska restitucija, jer je nekadašnja zemlja SPC sada ili u privatnom vlasništvu ili je pak oštećena naftnim bušotinama.

– Do sada je Pravoslavna crkvena opština pet puta podnosila zahtev za povraćaj imovine – kaže protojerej Jovan Silaški – U proteklom periodu videli smo da postoji raspoloženje da nam se vrati imovina. Vraćenu zemlju izdavaćemo u zakup, a na koji način će to biti regulisano odlučiće se na zajedničkom sastanku upravnih odbora dva kikindska hrama Svetog Nikole i Svetih Kozme i Damjana.

Prihodi od izdavanja zemlje iskoristiće se za vraćanje dugova Crkvene opštine, kao i za restauratorske radove u crkvi Svetog Nikole:

– Novac će biti proporcionalno podeljen na dve crkvene opštine – objašnjava Silaški – Hram Svetih Kozme i Damjana je u izgradnji tako da će deo novca otići i na ovaj objekat.

Zemljište je uknjiženo u katastru, ali ostaje pitanje nekretnina koje Crkva potražuje, kao što su zgrada u kojoj je Osnovna škola „Vuk Karadžić”, zgrada bivše „Avale” i Narodnog pozorišta.

– Podneli smo zahtev i za zgrade, ali u ovom procesu to nije bio predmet rasprave – dodaje naš sagovornik – Očekujemo i ovde pozitivno rešenje.

Povraćaj zemljišta završen je i za hram Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Mokrinu, kojem je vraćeno je 115 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Izvor: dnevnik