U Livnici svi zaposleni proglašeni za tehnološki višak!

0
8

U Livnici “Kikinda” AD svi zaposleni proglašeni tehnološkim viškom Svi zaposleni iz Livnice Kikinda AD, njih 195, proglašeno je tehnološkim viškom. Iz Kompanije ističu da se traži način da se što veći broj zaposlenih prebaci u „Livnica Kikinda Automobilska industrija” d.o.o.

-U junu prošle godine, zbog ekonomske krize, Grupa „Cimos” započela je restrukturiranje kojim su obuhvaćene sve fabrike u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Deo zaposlenih u Kikindi, za čijim radom ubuduće prestane potreba, ostvariće sva zakonom predviđena prava iz radnog odnosa, a to su korišćenje godišnjih odmora, isplata zarada, i isplata zakonom propisane otpremnine.

Deo zaposlenih iz Livnice „Mašinogradnja”d.o.o biće prebačeno u „Livnicu Kikinda Automobilska industrija”, a „Lira ugostiteljstvo”, odnosno restoran Radnički dom, biće iznajmljen ili ponuđen na prodaju, sa mogućnošću preuzimanja zaposlenih. Takođe će administrativne i operativne službe koje su radile za proizvodnju preduzeća preko Livnice “Kikinda” biti prenete u „Livnicu Kikinda Automobilska industrija” – navodi se u saopštenju Kompanije.

Ilija Drljić, predsednik Saveza samostalnih sindikata opština Kikinda, Čoka, Nova Crnja i Novi Kneževac, povodom ovog slučaja kaže:

-Za 90 dana svima će prestati radni odnos i biće upućeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. Poslodavci su najavili reorganizaciju i mislimo da će od 195 ljudi, njih 116 ostati bez posla, a ostali će biti raspoređeni na druga radna mesta. Sindikat može da traži u ovoj situaciji samo hitnu intervenciju države ili da se eventualno pronađe neki strateški partner koji bi drugačije rešio ovaj problem – kaže Drljić.

Jedan od primera je i naš sagovornik, koji ima 56 godina života i 35 godina staža u Livnici, u kojoj je radio kao majstor. Ujedno je osoba sa invaliditetom. On ima manje od pet godina do penzije i proglašen je tehnološkim viškom sa pravom na otpremninu od 100 evra po godini staža i godinu dana na Birou za zapošljavanje.

Izvor: radiokikinda