Stečaj u „Tozi Markoviću”

0
23

Na današnjem ročištu u zrenjaninskom Privrednom sudu, doneta je odluka o pokretanju stečajnog postupka u kikindskoj fabrici “Toza Marković”.

Zahtev za pokretanje je podnela Erste banka a.d. Novi Sad. Kikindska fabrika je privatizovana pre više od osam godina, a većinski vlasnik je beogradska firma “ITH”.

Nagomilana ogromna dugovanja dovela su nekadašnju uspešnu fabriku, lidera u proizvodnji crepa i keramike, u više nego nezavidnu situaciju.

Kako je potvrdio Milan Pajtašev, sudija zrenjaninskog Privrednog suda, zahtev za pokretanje stečajnog postupka u fabrici „Toza Marković” podnela je Erste banka a.d. Novi Sad, jedan od poverilaca. Podsećamo, kikindska fabrika je privatizovana pre više od osam godina, a većinski vlasnik je beogradska firma „ITH”. Dugovanja, krediti, hipoteke samo su se s godinama uvećavali, a jedno od najvećih je dugovanje Srbijagasu za isporučeni gas.

“Dugovanja Srbijagasu su oko 18 miliona evra, krediti bankama, poverioci kojima je „Toza marković” dužna. Kada se sve sabere, to je cifra od oko 40 miliona evra ukupnih dugovanja fabrike”, kaže Branislav Tatić, predsednik UGS “Nezavisnost” u AD “Toza Marković”, Kikinda.

U fabrici “Toza Marković” do danas je bilo zaposleno 740 radnika. Na koji način će se odvijati stečajni postupak zavisi najviše od odluka stečajnog upravnika, Dragana Božića. Iako fabrika radi sa 50 odsto kapaciteta, prostora za oporavak, mnogi se nadaju, ima. Naravno, broj radnika će odmah biti smanjen, a oni koji ostanu radiće za – minimalac:

“Prema procenama i na osnovu razgovora sa stečajnim upravnikom, to nam omogućuje da i do 90 procenata zaposlenih ostane u radnom odnosu u novoj firmi – AD „Toza Marković” u stečaju”, kaže Zoran Sredojev, predsednik Nezavisnog sindikata “Toze Markovića”.

“Već kruže priče da postoje spiskovi za otkaze, pretpostavljam da će prvi otkaze dobiti oni koji imaju manje od dve godine do penzije”, kaže Branislav Tatić, predsednik UGS “Nezavisnost” u AD “Toza Marković”, Kikinda.

Zašto je fabrika “Toza Marković” trenutno tu gde jeste, i zašto po važećoj zakonskoj regulativi većinski vlasnik za to ne snosi sankcije?

“Naši zakoni su, za sada, takvi. To ni na jednom od ročišta nije bio predmet polemisanja, pa ne bih ni ja komentarisao”, kaže Zoran Sredojev, predsednik Nezavisnog sindikata “Toze Markovića”.

“Ja se pitam, kako nadležni u tužilaštvu i privrednom kriminalu mogu da dozvole uzimanje takvih kredita, sa više hipoteka na jednim istim objektima”, kaže Branislav Tatić, predsednik UGS “Nezavisnost” u AD “Toza Marković”, Kikinda.

Možda je najbolje privrednu situaciju u Kikindi ocenio naš sagovornik

“Bor se izvukao, mi postajemo drugi Bor. Posle nekad najrazvijenijeg grada u eks Jugoslaviji, Kikinda postaje najnerazvijeniji grad u maloj Srbiji”, kaže za RTV Branislav Tatić, predsednik UGS “Nezavisnost” u AD „Toza Marković”, Kikinda.

Do polovine maja, stečajni upravnik predočiće ekonomsko-finansijski plan fabrike „Toza Marković” u stečaju, a Odbor poverilaca odlučiće da li postoje realne osnove za plan reorganizacije i oporavak AD „Toza Marković” ili definitivno preti proglašenje bankrota.

Izvor: RTV