Hitna pomoć za Hitnu pomoć!

1
9

Dom zdravlja pokrenuo je akciju prikupljanja pomoći za službu Hitne pomoći. Dugovanja Doma zdravlja su tolika da, ukoliko ne stigne neophodna pomoć, ovoj ustanovi koja opslužuje preko 60.000 stanovnika, preti finansijska blokada.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi su pozvali građane i privrednike da, u skladu sa mogućnostima, pomognu donacijama ovoj službi, koja po rečima pomoćnice direktora Doma zdravlja Milice Sudarov nije ovih dana u mogućnosti da obavlja svoja elementarna zaduženja, čime se ugrožava zdravlje ljudi u kikindskoj opštini.

„Nedomaćinsko poslovanje u prethodnih pet godina je dovelo do toga da nemamo vozila, a oprema je veoma stara. Nemamo neophodne lekove i sanitetski materijal. Došlo je do toga da ja danas nemam nijedan EKG aparat u službi Hitne pomoći”, istakla je  doktorka Sudarov.

Ona je napomenula i da su dugovanja Doma zdravlja tolika da, ukoliko ne stigne neophodna pomoć, ovoj ustanovi koja opslužuje preko 60 hiljada stanovnika, preti blokada.

„U pitanju su zastarela dugovanja prema dobavljačima u iznosu od preko dva miliona dinara, koja nam u maju stižu na naplatu i zastarelo dugovanje prema Srbijagasu od oko 12 miliona dinara, od čega su 5,5 miliona kamate”, objasnila je pomoćnica direktora kikindskog Doma zdravlja i istakla da je novo rukovodstvo ove ustanove redovno izmirivalo dugovanja, ali da su se stari računi godinama nagomilavali.

Sudarov je istakla da postojeći vozni park Doma zdravlja u Kikindi, od postojeća četiri, ima samo dva ispravna sanitetska vozila.

„Međutim, i ta dva vozila, sa kojima jedva odrađujemo svoja svakodnevna zaduženja, su u takvom stanju da je pitanje dana kada će prestati da budu u funkciji”, upozorila je doktorka Sudarov.

Ona je objasnila da je akcija pokrenuta zbog ozbiljnosti situacije.

„Razumemo da su teška vremena i da nije popularno tražiti sredstva, ali zaista smo prinuđeni. Naišli smo i na razumevanje lokalne samouprave, sa čijim predstavnicima imamo i danas sastanak, pa se nadamo da ćemo zajednički uspeti da rešimo dugovanja i zanovimo opremu, kako bismo došli do elementarnih uslova i kako bismo mogli da obavljamo našu osnovnu dužnost”, rekla je Sudarov.

Od početka akcije Domu zdravlja je pomogao jedino kikindski „Metanol”, koji je ovoj ustanovi ustupio jedno svoje vozilo. U ovoj ustanovi se ipak nadaju da će preko potrebna pomoć ipak stići.

Izvor: rtv