Predsednik opštine Kikinda Pavle Markov izneo je podatke da je prva faza interne revizije u Opštinskoj upravi pokazala krupne nedostatke, a da se jedan od njih tiče rekonstrukcije opštinske zgrade. Bivši načelnik kikindske Opštinske uprave tvrdi da nepravilnosti nije bilo.

Markov je rekao da je planom javnih nabavki za rekonstrukciju prvobitno bilo predviđeno 18 miliona dinara.

„Ono što u samom startu upada u oči i ono što je na neki način nepoznanica jeste ko je procenio da je sanacija toliko vredna. Nakon donošenja odluke o izdvajanju 18 miliona, bez PDV-a, raspisana je nabavka, na koju su se javila dva ponuđača, i oba su ponudila iznad 18 miliona”, objasnio je predsednik kikindske opštine.

On je istakao da je jedna pristigla ponuda bila na 22.164.951 dinara, a druga na 22.099.000 dinara, te da je posao dobila firma koja je dala nižu ponudu.

„Kada se u to uračuna PDV to izađe oko 26 miliona dinara. Dakle, sa procenjenih 18 miliona došlo se na 26 miliona dinara. Posle nepunih šest meseci neko je brzopotezno utvrdio da je to nedovoljno i da je u fasadu opštine potrebno uložiti dodatnih četiri miliona dinara, te je opet raspisana javna nabavka, tokom koje je firma koja je već dobila ovaj posao dobila i dodatan posao i kada se sve sabere, zajedno sa porezom, došlo se na oko 32 miliona dinara”, upozorio je Markov.

Predsednik opštine je istakao i da ne postoje pisani tragovi specifikacije odrađenih poslova i troškova i najavio da će rekonstrukcija opštinske zgrade biti predmet daljih ispitivanja nadležnih organa.

Ljuboja: Najtransparentnija kikindska nabavka

Bivši načelnik opštinske uprave Branko Ljuboja negirao je da je bilo zloupotreba u poslu rekonstrukcije zgrade Opštinske uprave u Kikindi.

„To je jedna od najtransparentnijih javnih nabavki koje su odrađene u Kikindi i to je ujedno i prva rekonstrukcija opštinske zgrade od njene izgradnje 1892. godine”, rekao je Ljuboja.

On je objasnio i da je sve rađeno po standardima struke i da je održano i nekoliko konferencija za novinare, kako bi se javnost upoznala sa svim aspektima rekonstrukcije.

„Tenderi i ugovori su bili postavljeni na sajtu kikindske opštinske uprave, a o kvalitetu i izgledu može da sudi svako ko dođe u Kikindu”, poručio je Ljuboja, koji je mišljenja da je zgrada Opštinske uprave u Kikindi jedna od najlepših zgrada u Vojvodini.

Izvor: rtv