Pri kraju gradnja hladnjače

0
13

Izgradnja hladnjače za neškodljivo odlaganje animalnog otpada u okviru kikindske Javne agencije za poljoprivredu i malu privredu je na samom kraju. Građevinski radovi su potpuno završeni, a preostaje izgradnja pristupnog puta sa barijerom za dezinfekciju, postavljanje hidranta i rasvete.

– Upravo je završen tender za postavljanje rasvete oko hladnjače i postavljanje hidranta dužine 160 metara, tako da očekujem da posao uskoro započne – kaže Jovan Romakov, direktor Javne agnecije za poljoprivredu i malu privredu.

– Za elektrifikaciju su se prijavila četiri izvođača radova, a najbolju ponudu imala je firma iz Beočina. I za postavljanje hidranta prijavio se isti broj ponuđača, a radove će izvoditi kikindska firma „Zlatna greda”.

Ukupno će izgradnja ovog objekta koštati oko 10 miliona dinara. Inače, reč je o retkom objektu na ovom području pa je Agencija konkurisala za sredstva i u Pokrajini i u Republici. Hladnjača će biti regionalnog karaktera s obzirom na to da Javna agencija za poljoprivredu i malu privredu ima ugovore sa šest opština te će, po rečima Romakova, objekat biti maksimalno iskorišćen.

Hladnjača će služiti za skladištenje animalnog otpada nakon čega će se on odnositi u kafileriju u Somboru sa kojom Javna agencija ima potpisan ugovor.

Opština Kikinda ustupila je Javnoj agenciji 4,6 hektara u okviru Agroindustrijske zone. Na ovom prostoru, tačnije na tri hektara, će u narednom periodu biti organizovana proizvodnja kornišona u saradnji sa članovima Udruženja „Banatska lenija”. Na preostalom, jednom hektaru, organizovaće se plastenička proizvodnja.

Proizvodnja kornišona sprema se za sigurnog kupca, firmu iz Bavarske koja organizuje proizvodnju na ukupno osam hektara, od kojih je tri u agroindustrijskoj zoni, a ostatak je individualna proizvodnja. Partner iz Nemačke, iako ugovor još uvek nije potpisan, dao je kompletan repromaterijal za proizvodnju, a ugovor će biti potpisan ovih dana.

Kasne plastenici

Prema ugovoru sa USAID-om, u poslovnom inkubatoru će se postaviti 12 plastenika površine 240 kvadrata. Dvanaest polaznika će zasnovati proizvodnju u plastenicima. Smisao ovog projekta je edukacija, a ugovorom je predviđeno da u plastenicima mladi poljoprivrednici proizvode dve godine.

– Tender za nabavku plastenika raspisuje USAID, a kako prva javna nabavka nije uspešno završena, raspisana je nova, tako da plastenici kasne, ali očekujem da će stići u maju – kaže Jovan Romakov.

Izvor: dnevnik