Sportska „Noć Muzeja”

0
87

Sada već tradicionalna manifestacija „Noć muzeja”, biće ove godine po jedanaesti put održana. Događaj koji privlači veliki broj posetioca, biće održana 17. maja u više d 70 mesta u Srbiji i u više od 40 zemalja Evrope.

I naša Kikinda je deo ovog velikog kulturnog događaja. U kikindskom Narodnom muzeju biće održana manifestacija pod nazivom „Curia sport”. U okviru „Noći muzeja 2014″ publici će biti predstavljeno više izložbi na temu razvoja sporta i fizičke kulture u Kikindi. Biće postavljene izložbe o Kikinđanima na evropskim i svetskim takmičenjima, Sokolskom društvu u Velikoj Kikindi, kao i izložba starih sportskih plakata, medalja i pehara.

„Afirmacija i demostracija sporta, istorijat sportskih klubova i priča o našim sugrađanima koji su učestvovali na Olimpijskim i Paraolimpiskim igrama, obeležiće osmu manifestaciju „Noć muzeja” koja će se održati 17.maja” – saopštila je Lidija Milašinović, direktorka Narodnog muzeja, i precizirala da je ovogodišnja tema „Kurija sport”:

„Posetioci će videti izložbu starih plakata, ali i postavke o „Sokolskom društvu”, i o našim olimpijcima i paraolimpijcima. Ovo je prilika da dopunimo podatke koje nemamo. Od pomoći mogu da nam budu sugrađani koji raspolažu nekim raritetnim fotografijama. Sport je jako važna tema” – naglasila je ona.

Vladislav Vujin, kustos istoričar, najavio je da će u dvorištu Kurije biti montiran bokserski ring, ali i postavljeni koševi, rukometni golovi i odbojkaška mreža i naveo: „Posetioci će moći da vide bokserske duele, ali i borbe kik boskera i savate boraca. Svoje umeće demonstriraće džudisti, karatisti i gimnastičari.”

Vrata „Narodnog muzeja” biće otvorena od 18 do dva sata posle ponoći. Očekuje se da će i ovoga puta „Noć muzeja” privući nekoliko hiljada posetilaca.

Tekst: Dušan Rodić