Povodom kiše koja neprekidno pada, u Kikindi je danas zasedao Štab za vanredne situacije. Stanje u kikindskoj opštini je ozbiljno, ali nije alarmantno kao u pojedinim područjima u Srbiji, rekao je Milivoj Linjački,član Opštinskog veća.

Problem predstavljaju neočišćeni kanali i pojedina područja grada gde nema kišne kanalizacije. U selima je situacija nešto ozbiljnija i članovi štaba su u stalnom kontaktu sa predsednicima mesnih zajednica. Sve javne službe su u pripravnosti,a vrši se i kontrola vode za piće. Linjački je apelovao na građane da ispred svojih kuća i zgrada očiste prepreke kako bi voda oticala prirodnim putem.

Međutim,posledice velikih padavina sigurno će se ozbiljno odraziti na ratarske kulture, rekao je dr Života Jovanović sa Instituta „Zemun polje”. Došlo je do poleganja žita, a ugrožen je kukuruz, suncokret i soja. Zbog vodoležnih površina koje će ostati nakon obilnih kiša na mnogim parcelama moraće doći do presejavanja. U svakom slučaju, posledice će biti ozbiljne,a kolike,to će se videti kada prestane kiša.

Izvor: radio kikinda