Napreduju pregovori o izgradnji fabrike vode

0
7

Kikindska lokalna samouprava dala je saglasnost da se nastave preliminarni razgovori o izgradnji fabrike vode, pod uslovima koje je ponudila Nemačka razvojna banka. Predstavnici austrijske konsultantske kuće već su boravili u Kikindi, a slede poslovi na ispitivanju vode, projektovanju, izradi studije i raspisivanju međunarodnog tendera. To još uvek ne znači da će ponuđeni finansijski uslovi Nemačke razvojne banke za projekat fabrike vode u Kikindi biti i prihvaćeni.

A uslovi su ostali isti, na procenjenih šest miliona evra investicija, grejs period je tri godine, otplata kredita na 15 godina, uz fiksnu kamatnu stopu od 2,5 procenta i uz gratis iznos od 30 odsto. Po ocenama menadžmenta kikindskog JKP, Nemačka razvojna banka ponudila je izuzetno povoljne uslove.

„Ukoliko se desi da, u međuvremenu, iskrsne neka povoljnija ponuda, treba je prihvatiti. Ipak, ja mislim da je ovu izuzetno povoljna ponuda i da treba nastaviti sa kompletnim poslom na projektu”, rekao je Milan Karać, direktor JKP „6. oktobar”.

U kikindskoj lokalnoj samoupravi ne spore povoljne uslove ponuđenog kredita, uz konstataciju da je kredit ipak zaduživanje grada i građana koje treba dobro proanalizirati:

„Sigurno da u situaciji kada pokušavamo da grad vratimo u život, da vratimo dugove za koje će nam trebati vremena, dodatno zaduživanje grada ne ide u korist građana”, kaže predsednik opštine Kikinda Pavle Markov.

Krajnu cifru projekta fabrike vode odrediće međunarodni tender.

„Prvi elemenat je da Kikinda dobije higijenski ispravu vodu, u skladu sa važećim Pravilnikom. Drugi elemenat je cena vode, cena kubika na slavini, a treći elemenat je cena same fabrike vode”, veli Karać.

Obaveze, koje bi kikindska opština preuzela potpisivanjem ugovora i kreditnim zaduživanjem, nalažu da se uzmu u obiri najpovoljnije varijante – od kredita do modela javno-privatnog partnerstva. Uz tehnologiju, koja se podrazumeva,finansijski momenat je najvažniji:

„Kad jednom uđete u posao, posebno sa stranim ulagačemi, vi morate biti veoma ozbiljni i sa poslom se mora ići do kraja. Tu povratka nema. Apsolutno ne želim da ulazim u bilo kakve aranžmane za koje nisam stoprocentno siguran da su najkvalitetniji za grad i sve nas koji živimo tu”, ističe Markov.

Kikinda, tvrde nadležni, nije odustala od projekta fabrike vode, ali je pitanje modaliteta kako taj važan, ali i ambiciozan projekat, isfinansirati. Zasad, sve opcije su još uvek na stolu.

Izvor: RTV