JP „Autoprevoz” jedva spašeno

0
7

Dnevni red današnje, 21. Sednica SO Kikinda, je po hitnom postupku dopunjen tačkom dnevnog reda koja je, kako je zvanično objašnjeno, bila uslovljena teškom situacijom u javnom preduzeću „Autoprevoz”.

Jutros su, pre sednice lokalnog parlamenta, članovi Opštinskog veće utvrdili predlog Odluke o dopuni osnivačkog akta JKP „6.oktobra”, kojom, praktično to javno preduzeće preuzima funkcionisanje autobuskog prevoza u Kikindi.

Izuzetno teška finansijska situacija u kikindskom JP „Autoprevoz”, blokada računa i nepostojanje alternativnih načina organizacije prevoza na teritoriji opštine Kikinda razlozi su hitne dopune dnevnog reda Sednice lokalnog parlamenta, kao i dopune osnivačkog akta JKP, ali i kao način spasavanja važne delatnosti autobuskog prevoza putnika.

Vrlo loše stanje u svim kikindskim javnim preduzećima nalaže konkretne mere, a vremena napretek nema – čulo se za govornicom SO Kikinda. Po predloženoj odluci, u „Autoprevozu” vremena za čekanje nema uopšte.

Odbornici DSS-a već su svojevremeno predlagali da se „Autoprevoz”delimično privatizuje, kako bi pojedine međugradske linije i usluge prevoza prema Beogradu i Novom Sadu preuzela neka druga kompanija.

Kao alternativa, predloženo rešenje je i jedino u trenutnim uslovima, naglasio je predsednik opštine Kikinda.

Iako su pojedini odbornici kikindskog lokalnog parlamenta izrazili bojazan da će predloženo rešenje i preuzimanjem dela problema „Autoprevoza” opteretiti JKP, pa od jednog gubitaša napraviti dva, većinom glasova odbornici su prihvatili predloženu Odluku o dopuni osnivačkog akta JKP „6. oktobra”, kojom se praktično delatnost tog javnog preduzeća proširuje i na oblast funkcionisanje autobuskog prevoza u Kikindi, a time i spasava dosadašnji prevoznik – kikindsko JP „Autoprevoz”.

Izvor: RTV