Potrebno 100-300 ljudi za sezonske poslove – dnevnica do 1.500 dinara!

0
11

Početak leta je period kada se značajno povećava potražnja za sezonskim radnicima. Krajem juna počinje sezona kidanja metlica na kukuruzu, a najviše radnika u tom periodu, već duži niz godina, upošljava „Almeks Kinđa”.

Prema rečima Dragana Maleševića, rukovodioca ratarske proizvodnje Kinđe, svake godine za sezonske radove neophodno je od 100 do 300 radnika dnevno.

– Naša proizvodnja je koncipirana na semenskim i povrtarskim kulturama, a samim tim imamo potrebe za sezonskom radnom snagom jer je dosta posla koji se mora obavljati ručno. Predstoji nam sezona metlica, a u povrtarstvu, i pored mehanizacije, postoje poslovi koje je nemoguće uraditi bez angažovanja sezonske radne snage.

Ponuda sezonskih poslova u omladinskim i studentskim zadrugama je šarolika, a Miloš Nemčev, vlasnik Omladinske zadruge „Pro student”, kaže:

– Za pojedine poslove sezona je već počela, a tu pre svega mislim na berbu višanja. Berba kajsija, jabuka i krušaka sledi i mi ćemo imati ponude tog tipa. Naši najveći posao je sa Kinđom, sa kojom sarađujemo već osam godina. Biće potrebno dosta radnika, a dnevnica za taj posao je negde oko 1.300 dinara. Poslovi na Kinđi počinju za nekih dvadesetak dana.

Pored sezonskih poslova u poljoprivredi i proizvodnji, omladinske zadruge nude i poslove održavanja zelenih površina, spremanja prostorija, ispomoć u kafićima, prodaji sladoleda i slično. Dnevnice u proseku iznose od 800 do 1.500 dinara, u zavisnosti od vrste posla, a za posao se mogu prijaviti stariji od 15 godina.

Izvor: radiokikinda