Oprez sa požarima na severu Banata

0
27

Uoči početka žetve, i na severu Banata preduzimaju se sve mere kako bi u jeku velikog i značajnog posla rizik od vatrene stihije bio sveden na minimum.

U kikindskoj opštini formiran je opštinski Štab za zaštitu od požara, a pored Odeljenja za vanredne situacije i Vatrogasno-spasilačke jedinice, biće angažovani sami poljoprivrednici, zaposleni u seoskim mesnim zajednicama, dobrovoljna vatrogasna društva, poljočuvarska služba. Nakon žetve, i samo skladištenje žitarica mora biti sprovedeno u skladu sa propisima u toj oblasti.

Samo tokom prošle godine, od preko 250 požara na otvorenom na teritoriji Severnobanatskog okruga, više od pola dogodilo se na teritoriji opštine Kikinda. Pored tehničke ispravnosti mehanizacije, neophodno je da sva poljoprivredna vozila poseduju protivpožarnu opremu.

“Potrebno je da kombajni i traktori, koji učestvuju u žetvi i transportu, moraju biti snabdeveni tzv. hvatačima varnica i aparatima za gašenje požara, tipa S 9 ili S 6, kao i priručnim sredstvima – ašovom, lopatom, i rezervnim količinama vode”, kaže Dragan Berić, načelnik Odeljenja sektora za vanredene situacije MUP Kikinda.

Kontrola protivpožarne opreme poljoprivredne mehanizacije biće organizovana uz pristupačne i ujednačene cene za sve učesnike žetve.

“Predložićemo simbolične cene pregleda, kako bi bile pristupačne za sve, a da istovremeno svi korisnici mašina i učesnici u žetvi imaju iste cene na celoj teritoriji opštine”, kaže Milivoj Linjački, član OV i predsednik Štaba.

Angažovanjem ljudstva u seoskim mesnim zajednicama, 24-časovnim dežurstvom, kao i kaznama koje predviđa Zakon, rizik se, nadamo se, smanjuje. Odeljenje za vanredne situacije, u saradnji sa pripadnicima PU Kikinda i Poljočuvarske službe biće na terenu.

“Kazne nisu male, tačnije za pravna lica su od 300 hiljada do milion dinara, a za fizička lica od 10 do 50 hiljada dinara”, navodi Dragan Berić, načelnik Odeljenja sektora za vanredene situacije MUP Kikinda.

Podsećamo , najstrože je zabranjeno spaljivanje biljnih ostataka i paljenje vatre na otvorenom prostoru. S obzirom na stanje useva, žetve će sasvim sigurno početi ranije, pa se već od 25. juna u kikindskoj opštini najavljuju dežurstva i obilazak atara.

Izvor: rtv
Foto/ilustracija: beta