Otvara se Centar za mentalno zdravlje

0
5

Centar za mentalno zdravlje, projekat čija je vrednost 166 hiljada evra, otvoriće se na jesen u Kikindi.

Ova ustanova biće smeštena u zgradi nekadašnjeg dispanzera za plućne bolesti i tuberkulozu, a podržana je od strane Evropske unije.

Sam projekat realizovaće se u saradnji opštine Kikinda i specijalne bolnice Sveti vrači iz Novog Kneževca. Razlog za otvaranje ovakve institucije je povećana potreba stanovništva za ovakvom vrstom zaštite. Veliki broj pacijenata sa teritorije Kikinde obraćao se lekarima u Novom Kneževcu, pošto u Kikindi ne postoji uslovi za lečenje osoba sa mentalnim poremećajima.

Napori i troškovi prilikom putovanja bili su dovoljan razlog da Kikinda dobije ovu ustanovu. Od ukupnog iznosa od 166 hiljada evra, 85 odsto je obezbeđeno iz donacija, dok ostatak pokriva opština. Kroz ovaj projekat pomaže se osobama sa mentalnim poteškoćama da postanu deo zajednice i da imaju normalan život, socijalno i profesionalno podržan. Projekat će trajati 18 meseci, a cilj je da, nakon toga, Centar za mentalno zdravlje nastavi da funkcioniše.

Ugovor je potpisan 12 juna i predviđa zaposlenje dva terapeuta i tri medicinske sestre. Isti centar dobiće uskoro i opština Vršac.

Izvor: radio021