Da bi se obezbedio standard u lečenju pacijenata, u kikindskoj Bolnici neophodna je rekonstrukcija na pojedinim zdravstveniom odeljenjima.

Dr Milovan Blažić, Predsednik Saveta za zdravstvo opština Kikinda, kaže da je za loše stanje na pojedinim odeljenjima pre svega odgovorno Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, ali i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo. Odgovornost je na višem nivou, koje je moralo da utvrdi koji su tehnološki, kadrovski i organizacioni problemi.

– Mi nemamo uvid u to gde se nalazimo u odnosu na druge zdravstvene centre.Praktično svugde imamo nedostatak. Bilo bi neobjektivno neke službe izdvojiti jer svaka zahteva regeneraciju, u kadrovskom i tehnološkom smislu, rekao je Blažić

Direktor Bolnice, dr Milan Mitrić, napominje da ni jedno odeljenje nije u kritičnom stanju, ali da ipak zahtevaju rekonstrukciju.Opšta bolnica u Kikindi je paviljonskog tipa,službe koje se nalaze u starom delu zgrade su u lošijem stanju u odnosu na druge.

– Odeljenja transfuziologije, psihijatrije, fizikalne medicine i patologije nalaze se u najstarijoj zgradi.U dogovoru sa Direkcijom za izgradnju grada planirana je rekonstrukcija.Vrednost radova ne ovim odeljenjima je oko 3.000.000. dinara.Za ovu godinu planiarana je zamena podova i krečenje koje ćemo finansirati sopstvenim sredstvima, rekao je Mitrić.

Nedavno je Dečije odeljenje kompletno opremljeno novim krevetima, ormaricima,policama…Donacija, Ištvana Đermana TDE.Services SRB.D.O.O. iz Novog Sada za opremanje dečijeg odeljenja je 1.170.000 dinara. U narednom periodu,počinju radovi i na kanalizacionoj mreži, i ugradnja solarnih kolektora, projekat koji bi trebalo da se realizuje u skorije vreme, dodao je Mitrić.

Izvor: radiokikinda
Foto/ilustracija: novosti.rs