Livnica se prodaje – u delovima!

0
8

Pre izvesnog vremena kikindska „Livnica Mašinogradnja”, koja je u sastavu Grupe „Cimos”, objavila je javni poziv za prodaju ili zakup pogona „Nodularni liv” i „Brusilica” sa kompletnom opremom.

U pitanju su hale sa površinom od preko 27 hiljada kvadratnih metara koje se nalaze na parcelama ukupne površine od preko 54 hiljade kvadrata. Rok za dostavu ponuda ističe 1. jula.

– Iz saopštenja uprave Grupe „Cimos” saznajemo, da je u junu prošle godine počeo program poslovnog restrukturiranja, a cilj je poboljašanje poslovanja. Uprava „Cimosa” predočila je predstavnicima svih sindikalnih organizacija da je glavni cilj konsolidacija zdravih delova pogona automobilske industrije. Zbog svega toga, deo poslovnih aktivnosti biće prebačen iz „Livnice mašinogradnja” u „Livnicu Kikinda automobilska industrija”, a u isto vreme će i deo zaposlenih biti premešten. Deo zaposlenih, za čijim radom ubuduće prestane potreba, ostvariće sva zakonom predviđena prava iz radnog odnosa, navodi se u saopštenju.

Povodom ove situacije, pokušali smo da saznamo za koliko radnika će, u narednom periodu, prestati potreba i šta će sa njima biti. U razgovoru sa Milovanom Gatarićem, stručnim saradnikom za pravne poslove Međuopštinske organizacije Samostalnog sindikata, saznali smo sledeće:

– Prema našim saznanjima, u ovom momentu u Livnici radi oko 1550 radnika. Najverovatnije je da će rad biti nastavljen u pogonima „Metalac”, „Insert”, „Alatnica” i „Topli delovi”. Radnici iz pogona, koji su trenutno na prodaji, najverovatnije će biti prebačeni u druge pogone, međutim, često se dešava da se oni premaštaju na poslove koji ne odgovaraju njihovoj radnoj sposobnosti i zdravstvenom stanju pa će većina tih radnika biti proglašena za tehnološki višak.

U Nacionalnoj službi za zapošljavenje nam je rečeno da, trenutno nema novih programa za rešavanje tehnološkog viška radnika, ali da je u najavi jedna grupa od oko 150 radnika iz kikindske Livnice.

Ostaje da se vidi šta će biti u narednom periodu, a iz „Cimosa” poručuju, da je osnovni cilj ovih promena hitno prilagođavanje trenutnoj situaciji kako bi se održala konkurentnost i dugoročno zadržalo što više radnih mesta.

Izvor: radiokikinda
Foto/ilustracija: blic