Kroz realizaciju projekta Poljoprivredno-preduzetničkog inkubatora, u tri vojvođanske opštine – Kikindi, Zrenjaninu i Novom Bečeju, obučeno je 60 pre svega mladih ljudi zainteresovani za rad u poljoprivredi.

Najbolji učesnici obuke dobili su priliku da koriste zemljište, prateću infrastrukturu i mentorsku pomoć za započinjanje sopstvenog agrobiznisa.

U Kikindi je postavljeno 12 plastenika kojima upravljaju najusperšniji nakon obuke, izabrani na javnom konkursu, a odlučili su se za proizvodnju kornišona.

Uz finansijsku podršku USAID, na realizaciji projekta u Kikindi angažovani su članovi udruženja „Banatska lenija”, opštinska Agencija za poljoprivredu, kao i Poljoprivredna stručna služba.

„Proizvodnja u plastenicima obavlja se pod stručnim nadzorom, a odabrani na konkursu imaju mogućnost korišćenja plastenika u naredne dve godine”, naglašava Nikola Filipović, iz udruženja „Banatska lenija”.

„Posle dve godine, koliko ovaj projekta traje, polaznici izlaze i imaju obaavezu da proizvodnju nastave na svojim parcelama. To podrazumeva proširenje postojeće poljoprivredne proizvodnje ili osnivanje poljoprivrednog gazdinstva, kako bi počeli da se bave ovakvom vrstom poljoprivredne proizvodnje”, kaže Filipović, iz udruženja „Banatska lenija”.

„Kao što vidite, na tržištu se ne može konkurisati bez određene količine proizvoda. Potrebna količina se može dobiti udruživanjem, što nam je i cilj u budućem periodu. Konkretno, “Banatska lenija” planira da tokom sledeće i narednih godina osnuje zadrugu”, ističe Dejan Ugrešić.

Plastenici se nalaze na prostoru kikindske Agroindustrijske zone i već je u njima zasnovana proizvodnja kornišona za poznatog kupca iz Nemačke. Obezbeđeni plasman bio je presudan za izbor proizvodnje, ali je na malim površinama i profit skroman.

Mladim poljoprivrednim proizvođačima pružena je mogućnost edukacije, kao i mogućnost da bez velikih ulaganja na malim parcelama ostvare prihod. Zasnivanje sopstvene proizvodnje i budući rad, nažalost, limitirani su mnogobrojnim otežavajućim okolnostima koje prate poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji.

Izvor: RTV