Prezentacija novog načina potrošnje i obračuna toplotne energije u Kikindi

0
9

Predstavnici Firme EkoTerm d.o.o.iz Sente i kikindskog Javnog preduzeća „Toplana” održali su juče, u Svečanoj Sali opštine, prezentaciju novog načina potrošnje toplotne energije.

daljinsko-grejanje-eko

Sastanak je iskorišćen i da se razreše pitanja oko naplate prema utrošenoj toplotnoj energiji, sa kojom će se otpočeti 1. januara 2015.godine. Na sastanak su pozvani svi predsednici skupština stanara, ali i ostali zainteresovani korisnici daljinskog grejanja.

Ivan Đorđević, predstavnik firme EkoTerm, ističe da se u Senti njihovi kalorimetri koriste već pet godina i da su uštede evidente. U zavisnosti od ventila i ostale opreme, cena po radijatoru je 50 evra. U toku grejne sezone dodatno se naplaćuju očitavanja po grejnom telu po ceni do 4 i po evra.

Miroslav Čičulić, direktor JP „Toplana” ističe da je ovo druga firma koja predstavlja svoju opremu i rad, a da će ih biti još. Kontakti svih firmi biće na sajtu kikindske „Toplane” kako bi se korisnici na kraju sami opredelili sa kojom smatraju da je najbolje da sklope ugovor. „Toplana” na njihove odluke nema nikakvog uticaja:

– Obaveza „Toplane” je da organizuje ove prezentacije kako bi 2015.godinu otpočela sa obračunom stvarno potrošene toplotne energije po stanovima. Dobili smo 195 kalorimetara od Ministarstva energetike i ugradićemo ih do početna grejne sezone, u ulaze u zgrade. Po njima ćemo obračunavati, po kvadratnom metru stanova. Da bi smo dobili tačno koliko je koji stan potrošio, savetujemo, i zato ovo sve i organizujemo, da se stanari povežu sa firmama koje se bave ugradnjom termostatskih ventila i postavljanjem delitelja toplote i obračunom stvarno potrošene energije po stanu. Dakle, firme šalju nama u „Toplani” koliko je potrošeno u kom stanu a mi zatim po tome šaljemo korisnicima račun – objašnjava Čičulič.

On je istakao da su do sada svi plaćali račune isto po kvadratnom metru iako je u nekim stanovima bilo toplije a negde hladnije. On je posebno posavetovao stanare koji su imali pregrevanje da kontaktiraju sa nekom od ovih firmi kako bi smanjili temperaturu, odabrali u kojoj prostoriji će koliko da greju, a zatim i uštedeli.

Izvor: radiokikinda