Juče je u Svetosavskoj ulici počela podela žutih kanti za odlaganje ambalažnog otpada u okviru pilot projekta „Vašu ambalažu u reciklažu”, u organizaciji Kompanije A.S.A., beogradske Kompanije „Sekopak d.o.o.” i Opštine Kikinda.

reciklaza-asa-kikinda-

Za početak biće podeljeno ukupno 200 kanti, a ukoliko se pokaže da sugrađani sarađuju – i više, kaže Bojan Marković, generalni direktor Kompanije A.S.A.za Srbiju:

– Delili smo flajere u kojima smo pozivali sugrađane da se prijave ukoliko žele kantu i odziv je bio izuzetan. Već razmišljamo o proširenju ulica koje će biti uključene. Opština Kikinda je jedina u Vojvodini koja je ispunila sve uslove Evropske unije iz oblasti ekologije. To mogu da potvrdim jer naša Kompanija posluje u devet evropskih zemalja – ističe Marković.

Domaćinstva će dobiti žutu plastičnu kantu od 120 litara, u koju će odlagati samo reciklažni otpad. Sugrađani će, dobiti i uputstva i propratne brošure o tome šta u njih mogu da odlažu, a .A.S.A. će jednom nedeljno prazniti kante i odvoziti reciklabilni otpad sakupljen iz njih.

– Želimo da naglasimo da građani neće imati dodatne obaveze ili troškove prilikom sakupljanja ambalažnog otpada. Kikinda je jedina u Vojvodini koja za sada, poseduje Regionalnu deponiju za upravljanje otpadom i to treba da nam bude preduslov za potencijalne investitore. Lokalna samouprava predstavlja pionire u oblasti zaštite životne sredine i kvalitetnog i organizovanog upravljanja otpadom jer smo davno prepoznali značaj toga – rekao je danas Miodrag Bulajić, resorni član Opštinkog veća.

Partner u ovom projektu je Kompanija „Sekopak”, operater za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom iz Beograda. Od 2010.godine kada su dobili dozvolu od Nacionalnog operatera, organizovali su mnogobrojne akcije i radionice, rekla je, između ostalog, Violeta Belanović Kokir, generalni direktor firme Sekopak.

Izvor: radiokikinda